
UCM Reșița, fabrică cu o istorie de 250 de ani, a anunțat intrarea în faliment. Afacerea în sine a fost preluată însă anul trecut de Hidroelectrica.
„UCM Resita SA informeaza publicul larg ca, prin Hotararea intermediara pronuntata la data de 01.04.2025 in dosarul nr. 75017/3/2011 de catre Tribunalul Bucuresti – Sectia a VII-a Civila, a fost dispusa deschiderea procedurii falimentului in forma generala fata de UCM Resita SA”, arată o informare transmisă Bursei.
Hidroelectrica a anunțat la 8 decembrie 2024 semnarea unui contract-cadru în valoare de circa 67,9 milioane de lei, pentru transferul de afacere de UCMR (în insolvență) către companie, ce vizează eficientizarea activităţii de mentenanţă şi retehnologizare. Unitatea a fost redenumită Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice S.R.L (UCMH).
„Parafarea documentelor reprezintă încă un pas către aducerea în portofoliul companiei noastre a unei unităţi a cărei tradiţie depăşeşte 250 de ani. Knowhow-ul şi experienţa UCMR, societate care a contribuit de-a lungul timpului la echiparea a circa 80% dintre centralele Hidroelectrica, vor deschide noi oportunităţi prin integrarea cu Hidroserv. Ne dorim crearea unei societăţi cu performanţe de top, capabilă să presteze servicii nu doar pentru compania-mamă, ci să fie realmente competitivă pe pieţele de profil naţionale şi internaţionale. Considerăm că există potenţial, credem în creştere sustenabilă şi acţionăm în acest sens ca o echipă”, a declarat atunci Karoly Borbely, preşedintele Directoratului Hidroelectrica.
Potrivit unui comunicat de presă de atunci al societăţii, transferul a inclus preluarea platformei de producţie industrială ABC, preluarea parţială a platformei de producţie Câlnicel, integrarea specialiştilor uzinei din domeniul proiectării, tehnologiei şi al execuţiei, asimilarea expertizei aferentă proiectelor, împreună cu documentaţiile din arhiva proprie a UCMR, precum şi preluarea activelor/dotărilor cu maşini-unelte şi utilaje necesare executării de echipamente noi, complexe sau a reparaţiilor şi retehnologizărilor de echipamente aflate în exploatare.
UCM Reşiţa este situată în municipiul Reşiţa în partea de sud-vest a României, pe valea râului Bârzava. Uzina şi-a început activitatea la data de 3 iulie 1771, moment la care au fost puse în funcţiune două furnale şi forja.
Citește și:
Hidroelectrica repune oficial în funcțiune un grup de la hidrocentrala Porțile de Fier 1, reparat la Reșița
Istoria Fabricii UCM Reșița
Uzina Constructoare de Mașini Reșița (UCM Reșița) este una dintre cele mai vechi și importante unități industriale din România, având o istorie care începe în 1771, când a fost înființată prima topitorie de fier din Reșița, sub administrația Imperiului Habsburgic.
În secolul al XIX-lea, Reșița a devenit un centru industrial de referință în Europa Centrală, dezvoltându-se continuu datorită resurselor naturale din zonă și a investițiilor austriece. În 1872, uzinele au fost preluate de compania StEG (Staatseisenbahn Gesellschaft), ceea ce a contribuit la modernizarea și diversificarea producției. Aici au fost fabricate locomotive cu abur, poduri metalice și diverse echipamente pentru industria feroviară și minieră.
După Marea Unire din 1918, uzinele au trecut sub administrația românească, devenind un pilon al industriei naționale. În perioada interbelică, fabrica a continuat să producă locomotive, turbine și alte echipamente industriale.
În perioada comunistă, UCM Reșița a fost naționalizată și a devenit un centru strategic pentru producția de echipamente grele, inclusiv turbine pentru hidrocentrale, motoare diesel și componente pentru industria energetică și navală. Printre cele mai importante realizări se numără contribuția la dezvoltarea marilor hidrocentrale din România, cum ar fi cele de pe Dunăre (Porțile de Fier).
După 1989, UCM Reșița a traversat perioade dificile din cauza tranziției economice, privatizărilor și restructurărilor din industrie. Deși a pierdut din influența de altădată, fabrica a continuat să producă echipamente pentru industria energetică, încercând să se adapteze la noile cerințe ale pieței.