
După mai bine de o săptămână de stagnare, Pretrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a crescut azi prețurile.
Stația Petrom de pe strada Braşov din Sectorul 6, Bucureşti, monitorizată de noi, afișa în diimineața zilei de 28 martie un preț al benzinei standard de 7,25 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 7,43 lei pe litru.
Astfel, față de prețurile din ziua precedentă, Petrom a scumpit și benzina și motorina cu 4 bani pe litru. O mișcare similară de preț, dacă nu identică, se regăsește în general și la celelalte benzinării de lanț din țară.
Această majorare de preț a venit după o perioadă relativ lungă, de opt zile, în care prețurile au fost menținute. Precedenta modificare de preț la carburanți a avut loc la 20 martie, atunci când prețurile au fost coborâte – Petrom a ieftinit benzina cu 3 bani pe litru și motorina cu 4 bani pe litru. Cu o zi înainte, pe 19 martie, compania petrolieră a crescut prețul benzinei cu 4 bani pe litru, fără să modifice și prețul motorinei. Înainte de acea scumpire, au avut loc 10 ieftiniri consecutive.
Chiar și după scumpirea de azi, în această lună, benzina s-a ieftinit cu 25 de bani pe litru și motorina cu 33 de bani pe litru.
Prețurile petrolului se îndreaptă spre un sfârșit de săptămână pe plus, pe măsură ce pesimismul care a dominat piețele la începutul anului începe să se disipeze, potrivit Oil Price. Astfel contractul Brent, de referință pentru Europa, pentru livrarea în mai se tranzacționa joi la ora 11:50 ET la 73,67 dolari pe baril, neschimbat față de ziua precedentă, dar cu aproape 2 dolari mai mare față de acum o săptămână. În mod similar, contractul WTI, de referință pentru SUA, a rămas neschimbat ca preț, dar a crescut cu 2 dolari față de săptămâna trecută, ajungând la 69,67 dolari pe baril.
Astfel, prețurile globale ale petrolului au urcat acum cu aproximativ 5 dolari pe baril față de minimele din prima parte a lunii.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de benzinării, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.
România consumă anual circa opt milioane de tone de carburanți, preponderent motorină.