Electrica a dat în judecată ANRE în chestiunea tarifelor de distribuție a energiei electrice

Electrica a formulat o acțiune în contencios administrativ, depusă la Curtea de Apel București, împotriva Autorității Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), potrivit unui comunicat al companiei.

Acțiunea în instanță vizează modalitatea de stabilire a tarifelor reglementate de distribuție a energiei electrice, care au fost majorate la începutul acestui an. Astfel, Electrica cere anularea în parte a Ordinului Președintelui ANRE nr. 97/2024 privind aprobarea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă, valabile de la 1 ianuarie 2025, pentru Distribuție Energie Electrică Romania – DEER).

De asemenea, acțiunea în instanțăă vizează și valorile planurilor de investiții pentru perioada a V-a de reglementare, în ceea ce privește includerea perioadelor 1 ianuarie – 28 martie 2019 și 30 aprilie – 12 mai 2020 în perioada de aplicare a unei rate reglementate a rentabilității (RRR) de 6,23%.

Tarifele de distribuție ale DEER au fost majorate cu valori cuprinse între 0,9% și 26%, pentru medie tensiune, de la 1 ianuarie.

Iată exact ce cere Electrica:

a) anulare in parte a Ordinului Presedintelui ANRE nr. 97/2024 privind aprobarea tarifelor specifice pentru serviciul de distributie a energiei electrice si a pretului pentru energia electrica reactiva, valabile de la 1 ianuarie 2025, pentru Distributie Energie Electrica Romania S.A. (DEER), precum si a valorilor planurilor de investitii pentru perioada a V-a de reglementare (PR5), in ceea ce priveste includerea perioadelor 1 ianuarie – 28 martie 2019 si 30 aprilie – 12 mai 2020 in perioada de aplicare a unei rate reglementate a rentabilitatii (RRR) de 6,23%, conform art. 4 din Ordinul sus mentionat;

b) emitere a unui ordin privind stabilirea RRR cu o valoare egala cu cea stabilita prin Ordinul ANRE nr. 75/2020 privind stabilirea ratei reglementate a rentabilitatii capitalului investit aplicate la stabilirea tarifelor pentru serviciile de distributie, de transport si de sistem a energiei electrice si gazelor naturale pana la sfarsitul perioadei a patra de reglementare (PR4) si de modificare a unor acte normative emise de ANRE, respectiv de 6,39%, cu includerea in ordinul nou emis a mentiunii ca valoarea RRR se aplica la stabilirea tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice prestat de operatorii de distributie concesionari;

c) recunoastere in veniturile reglementate ale societatii DEER a diferentei dintre valoarea RRR utilizata la stabilirea corectiei de venituri rezultate din nerealizarea/depasirea planurilor de investitii din PR4 (2019-2023) de 6,23%, indicata la art. 4 din ordinul atacat, si cea indicata in Ordinul ANRE 75/2020 si la includerea acestor sume in calculul tarifelor, in termen de cel mult 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii.

In paralel, Electrica a formulat o plangere prealabila catre ANRE in temeiul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu obiect similar celui de mai sus, cu mentiunea ca petitul de la lit. c) are Public in vederere includerea acestor sume in calculul tarifelor, in termen de cel mult 30 de zile de la data de la data solutionarii plangerii.

DEER deserveşte aproximativ 4 milioane de utilizatori cu o acoperire de 18 judeţe din trei zone geografice pentru distribuţia de energie electrică: Transilvania de Nord, Transilvania de Sud şi Muntenia de Nord. Din iulie 2014, Electrica S.A., societatea holding a grupului, este listată la bursele din Bucureşti şi Londra.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *