Producătorul chinez de turbine eoliene Envision Energy și compaania de utiități locală Kazakhstan Utility Systems LLP au inaugurat vineri lucrările de construcție la o fabrică de turbine eoliene și de stocare a energiei în Khorgos, Kazahstan, potrivt presei de specialitate.
Fabrica în valoare de 40 de milioane USD va avea capacitatea anuală de a produce 2 GW de turbine eoliene, sau 250 de unități, precum și 1 GWh de sisteme de stocare a energiei, sau 100 de unități.
„În urma acordului încheiat luna trecută cu stimații noștri parteneri, Kazakhstan Utility Systems LLP, și cu sprijinul deplin al guvernului Kazahstanului, acest proiect va contribui la obiectivele de neutralitate a carbonului ale țării pentru 2060”, a declarat luni producătorul chinez într-o postare pe LinkedIn.
Din producția fabricii, 60% este destinată pieței locale, în timp ce 40% este destinată exportului către Asia Centrală și Caucaz. Inițiativa va implica colaborarea cu universitățile pentru a personaliza produsele în funcție de nevoile Kazahstanului.
„Crearea unei întreprinderi comune cu gigantul mondial Envision Energy este un pas important din punct de vedere strategic pentru Kazahstan. Nu lansăm doar producția de turbine eoliene și sisteme de stocare a energiei, ci atragem și tehnologii unice de talie mondială. Proiectul va reduce dependența de importuri, va consolida securitatea energetică, va crea locuri de muncă, va deschide oportunități de export și va accelera tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon, contribuind la viitorul țării”, a declarat Dinmukhamet Idrisov, președintele consiliului de supraveghere al Kazakhstan Utility Systems LLP, într-un anunț al companiei.
Proiectul este situat în regiunea Jetisu, în partea de sud-est a țării, la granița cu China.
Kazahstanul, țară cu vaste resurse de hidrocarburi, deja are instalate capacități de energie eoliană și regenerabilă de circa 2.000 MW și intenționează să o crească semnificativ, pentru a atinge neutralitatea climatică la niveul anului 2060.
Până în 2035, țara intenționează să instaleze până la 11,7 GW de noi capacități eoliene și solare.
„Republica Kazahstan și-a asumat angajamente în temeiul acordurilor internaționale de combatere a schimbărilor climatice și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, realizând că lumea se află în pragul unor schimbări semnificative în sectorul energetic. În acest sens, țara întreprinde pași activi care vizează dezvoltarea surselor regenerabile de energie.Kazahstanul a adoptat conceptul de tranziție la o economie verde, conform căruia ponderea SRE în producția de energie electrică va ajunge la 15% până în 2030, 50% până în 2050 (ținând cont de sursele alternative de energie), iar neutralitatea carbonică va fi atinsă până în 2060”, a spus ambasadorul Kazahstanului în România, Yerlik Ali, ambasadorul Kazahstanului în România, la finalul anului trecut.