Hidroelectrica urmează să devină furnizor de ultimă instanță de energie electrică

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România dar și cel mai ieftin furnizor concurențial pentru populație, urmează să fie desemnat furnizor de ultimă instanță, săptămâna viitoare.

“Proiect de decizie și raportul procedurii de desemnare a societății SPEEH Hidroelectrica S.A. în calitate de furnizor de ultimă instanță de energie electrică” este una dintre deciziile care ar urma să fie adoptate în următoarea ședință a comitetului de reglementare al ANRE, de săptămâna viitoare.

Decizia era una de așteptat, din ce spun oameni de piață cu care am vorbit, din cel puțin două motive. Primul este că Hidroelectrica a ajuns la un număr mare de clienți în calitate de furnizor concurențial și reglementările impun ca la acest nivel compania să fie și furnizor de ultimă instanță (FUI). Al doilea este că, în condițiile în care a avut loc fuziunea a doi mari furnizori – cele două firme de furnizare ale PPC, fosta Enel  au fuzionat, numărul FUI s-a redus și ca atare a apărut necesitatea ca el să fie din nou crescut, astfel că pe listă intră și Hidroelectrica.

Furnizorul de ultimă instanță este cel la care pot ajunge clienții care din mai multe motive rămân fără furnizor de energie electrică concurențial și/sau nu au semnat contract cu un alt furnizor concurențial. Legislația românească spune că nici un fel de client nu poate să rămână fără furnizor, așadar, în situația în care, de exemplu, un furnizor dă faliment sau renunță la licebță și la locurile de consum, clienții vor fi preluați autormat de un furnizor de ultimă instanță. ANRE stabilește o listă cu FUI desemnați dintre furnizorii concurențiali mari, iar fiecare dintre ei capătă statut de FUI, prin rotație.

În actualul mecanism al prețurilor plafonate li prețurile clienților care trec în sistem de furnizare de la FUI sunt la fel, dar în condițiile de piață concurențială prețurile sunt mai mari. Riscul pentru un FUI este să preia brsc un număr foarte mare de clienți care ar rezulta din imposibilitatea unui alt furnizor mare de a mai presta acest serviciu, pentru că trebuie să cumpere imediat energie pentru conumul lor pe care nu avea cum să-l previzioneze dinainte și să facă achizițiile din timp pentru acoperirea acestui consum.

Hidroelectrica a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2024 un profit net de 3,5 miliarde de lei, în scădere cu 32% față de aceeași perioadă a anului precedent Pe segmentul de furnizare, a crescut numărul de clienți casnici, cu 10%, până la 573.000, dar a scăzut semnificativ, cu 17%, până la 28.000, numpărul clienților comerciali – erau 34.000 acum un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *