Transnistria, care se confruntă cu întreruperi frecvente în alimentarea cu energie electrică, speră la o reluare rapidă a livrărilor de gaze în cadrul ajutorului umanitar din partea Federației Ruse. Potrivit publicației ruse Kommersant, Moscova și Tiraspolul lucrează la posibilitatea reluării livrărilor de gaze, dar nu prin Turk Stream, o alternativă la Ucraina a livrărilor de gaze rusești, așa cum se presupunea anterior, ci prin achiziționarea de gaze pe piața spot europeană cu ajutorul unei companii intermediare. În acest caz, costurile vor fi probabil compensate de bugetul Rusiei Prin această schemă ar trebui să se achiziționeze gaze din ianuarie până în aprilie, aproximativ 3 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce, potrivit estimărilor Kommersant, ar putea costa 164 de milioane de dolari.
Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a anunțat posibila reluare a livrărilor de gaz către regiune în viitorul apropiat, în cadrul „ajutorului umanitar”. El a anunțat asta la 15 ianuarie, în urma vizitei sale la Moscova, care a avut loc în perioada 10-14 ianuarie. „Detaliile tehnice nu au fost încă clarificate, dar livrările de gaze pentru nevoile locuitorilor regiunii și funcționarea economiei vor fi restabilite în formatul ajutorului umanitar și tehnic”, a declarat Krasnoselsky , precizând că au fost purtate negocieri cu Ministerul rus al Energiei.
Potrivit lui Vadim Krasnoselski, gazul va fi furnizat în volumul necesar „pentru termocentrale și pentru întreprinderile industriale ale Transnistriei”.
El nu a specificat data exactă de start al livrrăriloe și nici metoda de furnizare a ajutorului umanitar, sounând însă că „furnizarea de gaze va începe, acesta este un fapt”. El a adăugat, de asemenea, că este gata să se întâlnească cu președintele moldovean Maia Sandu pentru a discuta problemele legate de aprovizionarea cu energie.
Câteva zeci de mii de persoane din Transnistria au rămas fără gaz și încălzire de la 1 ianuarie, după ce Gazprom a oprit livrările de gaz către regiune, invocând o datorie neachitată de Moldovagaz. Gazprom a estimat datoria la 709 milioane de dolari, în timp ce Chișinăul, în urma auditului său, a recunoscut datoria la doar 8,6 milioane de dolari. Gazul rusesc era transportat în Transnistria prin Ucraina, dar contractul de tranzit a expirat la 1 ianuarie 2025. Livrările Gazprom se ridicau, înainte de oprire, la aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi.
Centrala Electrică Raională de Stat Moldovenească din Transnistria (denumirea centralei de la Cuciurgani, principala sursă a amebelor maluri ale Nistrului) care funcționează cu gaz rusesc, funcționează cu cărbune de la 1 ianuarie, și ar putea funcționa așa până la 20 ianuarie; arată Kommersant, care amintește că livrările de energie electrică către malul drept al Nistrului au încetat. Ministerul moldovean al Energiei a anunțat că țara importă cea mai mare parte a energiei electrice din România vecină, iar 30% va fi furnizată de centralele termice locale. Din 3 ianuarie, în Transnistria a fost introdus un program de opriri controlate zilnice în alimentarea cu energie electrică.
Potrivit surselor Kommersant, se discută o schemă conform căreia, din ianuarie până în aprilie, gazul pentru Transnistria va fi achiziționat de pe piața spot europeană, costurile de achiziție urmând să fie acoperite din bugetul rus. Volumul achizițiilor este de până la 3 milioane de metri cubi pe zi. Acest volum ar trebui să fie suficient pentru a acoperi consumul intern al Transnistriei, dar nu și pentru a exporta electricitate către malul drept. Cu toate acestea, după cum afirmă sursele Kommersant, livrările către fir,a Tirospoltransgaz din Transnistria vor fi probabil efectuate nu de Moldovagaz, care deține monopolul livrărilor către republică, ci de compania Natural Gaz DC. Această informație a fost confirmată pentru publicația online moldovenească NewsMaker de către coproprietarul Natural Gaz DC, Arkady Vikol. Potrivit acestuia, compania a semnat cu Tiraspoltransgaz un contract-cadru de furnizare de gaze în valoare de 2-3 milioane de metri cubi pe zi.
„Noi nu furnizăm gaz rusesc și nu cumpărăm gaz rusesc. Noi cumpărăm gaz în Europa și îl furnizăm consumatorilor finali. Dacă Tiraspolul își va exprima dorința de a lucra cu noi, acest gaz va fi cumpărat de la punctele de livrare europene și livrat la Tiraspol. Acesta prevede plata pentru gaz și plata TVA la importul de gaz în Moldova”, a declarat Arkady Vicol.
Cu o zi înainte, angajații Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova l-au interogat pe Arkady Vicol în legătură cu intenția de a organiza livrări de gaze către Transnistria, a declarat premierul moldovean Dorin Recean. Oficialul a mai spus că Chișinăul intenționează să stabilească un control deplin asupra Moldovagaz, care este pe jumătate deținută de Gazprom și că se lucrează cu un grup de avocați în acest sens.
„Este vorba despre returnarea activelor Republicii Moldova care au fost sechestrate, inclusiv în mod fraudulos, din diverse sectoare, în special din sectorul energetic”, a declarat Dorin Recean . El a inclus printre aceste active atât Moldovagaz, cât și Centrala Electrică Raională de Stat din Moldova (Cuciurgani), care a fost privatizată cu RAO UES din Rusia în 2005 și este acum administrată de Inter RAO.
Inter RAO a refuzat să comenteze aceste intenții. În același timp, șeful Moldovagaz, Vadim Cheban, a raportat la 15 ianuarie că societatea nu a primit încă notificări cu privire la reluarea livrărilor din Rusia către Transnistria, menționând că „nimeni altcineva decât Moldovagaz nu poate furniza gaze către regiunea transnistreană. După cum sugerează sursele Kommersant, pe fondul introducerii stării de urgență, sunt însă posibile excepții temporare de la regulile de furnizare a gazelor.
Pe 14 ianuarie, Maia Sandu a declarat că Chișinăul nu va împiedica acțiunile administrației transnistrene menite să găsească soluții la criza energetică. „Permitem gazului să ajungă în Transnistria pentru că ne dorim ca criza umanitară să se încheie cât mai repede posibil”, a declarat Maia Sandu .
Pe baza prețului actual al gazului la hub-ul olandez TTF și a unei mici prime, costul de achiziție a gazului pentru Transnistria pe piața spot poate fi estimat la 515-530 de dolari pe 1,000 de metri cubi (prețul actual pe TTF este de 507 dolari pe 1 000 de metri cubi). Atunci, achiziționarea a 310-320 de milioane de metri cubi de gaz până la sfârșitul lunii aprilie ar putea costa 164 de milioane de dolari, adică aproximativ 16,8 miliarde de ruble.
Sursele Kommersant nu au putut explica de ce nu se propune utilizarea capacităților Turk Stream pentru livrările către Transnistria, iar apoi a gazoductului transbalcanic în modul invers (o mică parte a acestui traseu traversează și teritoriul Ucrainei). Gazprom nu a comentat acest lucru. Cu toate acestea, experții intervievați de Kommersant subliniază că, pentru a utiliza gazoductul transbalcanic, ar fi necesar să se ajungă la un acord cu Bulgaria, România și Ucraina, sau la un swap cu România. „Schema cu achiziții pe piața spot din Europa este mai simplă și mai rapidă. Și, desigur, Gazprom, nefiind participant la ea, în acest caz nu va suporta costurile subvențiilor”, spune una dintre sursele Kommersant.
Katya Yafimava de la Oxford Institute for Energy Studies observă că livrările care ocolesc Ucraina prin Turk Stream vor fi mai scumpe din cauza rutei mai lungi. „De asemenea, va fi necesar acordul operatorului ucrainean, deoarece o parte scurtă a traseului traversează teritoriul Ucrainei. Dar, pentru că atât Moldova, cât și Ucraina sunt părți la Tratatul Comunității Europene a Energiei, operatorul ucrainean este obligat să ofere aceste capacități de transport”, explică ea.
Articolul este o traducere din publicația rusă Kommersant.