Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (APCE) atrage atenţia asupra tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat de Administraţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru achiziţia de baterii de stocare de către prosumatori, arată Agerpres.
„Deciziile contradictorii ale agenţiilor ANAF din diferite judeţe creează confuzie şi vine în contradictoriu cu legea. Din 2024, TVA-ul pentru sistemele fotovoltaice inclusiv baterii este de 9%. Cu toate acestea, azi legea întâmpină interpretări diverse care afectează aplicarea sa corectă, unele agenţii ANAF considera corect in cazul bateriilor, TVA 9%, altele 19%. O lege scrisă prost, care dă naştere la interpretări. În 2023 se reduce TVA-ul pentru sistemele fotovoltaice în ansamblu împreună cu kiturile de montaj conform legii nr. 39/2023. Numai că… legiuitorul exemplifică ce înseamnă „kituri de instalare”: ansamblul pieselor comercializate împreună în scopul furnizării unui sistem funcţional şi care poate conţine: a) kit panouri fotovoltaice – panou fotovoltaic, invertor, modul comandă, optimizatoare, sisteme de fixare, cablaj şi conectică, tablou electric, disjunctoare, cutie contor, contor electric, iar, în cazul sistemelor off-grid, bateriile”, se arată într-un comunicat de presă al APCE, transmis marţi AGERPRES.
În viziunea specialiştilor, de la această exemplificare nefericită, încep problemele fiscale privind TVA-ul diferenţiat.
„Având în vedere apetitul românilor pentru stocare, atât pentru cei care au deja un sistem fotovoltaic activ cât şi pentru viitorii prosumatori, mai mulţi instalatori au cerut clarificări la câteva agenţii ANAF din România şi, în mod evident, au primit răspunsuri diferite privind tratamentul fiscal al TVA-ului pentru baterii. În timp ce cei de la ANAF Dolj îşi declină competenţa şi trimit petentul la Ministerul Energiei pentru clarificări, cei de la ANAF Gorj consideră bateriile ca un element component vital al unui sistem fotovoltaic cu TVA aplicabil de 9%. ANAF Timiş şi Olt considera ca fiind corect un TVA de 19%, îşi depăşesc cu mult competenţele şi fac o categorisire a sistemelor fotovoltaice în funcţie de conexiunea la Sistemul Energetic National, deşi legiuitorul a stabilit un TVA redus la toate elementele care fac parte dintr-un sistem fotovoltaic în sine”, menţionează asociaţia de profil.
De asemenea, reprezentanţii APCE susţin că ANAF Timişoara arată că „în cazul sistemelor fotovoltaice hibride, bateriile de stocare nu sunt considerate componente ale kitului de instalare, în sensul aplicării cotei reduse de TVA, fapt pentru care, pentru livrarea bateriilor de stocare destinate sistemelor fotovoltaice conectate la reţeaua electrică naţională (hibride), achiziţionate de persoanele fizice pentru locuinţe, se aplică cota de TVA standard de 19%”.
„Alţi „specialişti” ANAF de la Olt concluzionează: „Având în vedere prevederile legale menţionate mai sus, vă comunicăm că doar pentru sistemele off-grid, kitul de instalare cuprinde şi bateriile de stocare a energiei electrice, în sensul aplicării cotei reduse de TVA”. APCE nu poate tolera interpretarea discreţionară a legii după bunul plac al unor angajaţi ai ANAF. Legiuitorul a stabilit cota de TVA redusă la TOATE componentele unui sistem fotovoltaic şi nu a exclus şi eliminat componente pe categorisiri de sisteme. Experţii fiscali consideră un abuz eliminarea bateriilor în cazul sistemelor hibride, iar acest lucru contravine jurisprudenţei europene în cauzele Curţii Europene de Justiţie: C-349/96 şi C-463/16. Suntem uimiţi că ANAF îşi depăşeşte cu mult competenţele şi face o categorisire a sistemelor fotovoltaice în funcţie de conexiunea la reţea (on grid, hibrid, off grid), deşi legiuitorul a stabilit un TVA redus la toate elementele care fac parte dintr-un sistem fotovoltaic indiferent de conexiune la reţea”, notează sursa citată.
Asociaţia consideră că excluderea bateriilor din acest tot unitar dovedeşte fie incompetenţă, fie exces de zel din partea funcţionarilor ANAF „care au dat astfel de răspunsuri instalatorilor din România”.
În context, APCE a transmis adrese spre justa clarificare a încadrării de TVA redus pentru bateriile prosumatorilor casnici atât Ministerului Energiei, cât şi Ministerului de Finanţe, prin care solicită ca aceste ministere să clarifice acest aspect.