Kazahstanul accelerează pe energia verde

Kazahstanul, țară cu vaste resurse de hidrocarburi, deja are instalate capacități de energie eoliană și regenerabilă de circa 2.000 MW și intenționează să o crească semnificativ, pentru a atinge neutralitatea climatică la niveul anului 2060.

„Republica Kazahstan și-a asumat angajamente în temeiul acordurilor internaționale de combatere a schimbărilor climatice și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, realizând că lumea se află în pragul unor schimbări semnificative în sectorul energetic. În acest sens, țara întreprinde pași activi care vizează dezvoltarea surselor regenerabile de energie.Kazahstanul a adoptat conceptul de tranziție la o economie verde, conform căruia ponderea SRE în producția de energie electrică va ajunge la 15% până în 2030, 50% până în 2050 (ținând cont de sursele alternative de energie), iar neutralitatea carbonică va fi atinsă până în 2060”, a spus ambasadorul Kazahstanului în România, Yerlik Ali, ambasadorul Kazahstanului în România, la finalul anului trecut.

“În acest sens, ne propunem să creștem capacitatea surselor de energie regenerabilă. Consider că o componentă importantă în atingerea obiectivelor noastre strategice pentru tranziția către o „economie verde” ar putea fi participarea țării noastre la proiecte precum Energia Mării Negre, precum și consolidarea cooperării în domeniul energiei verzi cu unul dintre liderii regionali – România.

În special, există perspective mari pentru proiecte care vizează înființarea unui parteneriat mixt cu Azerbaidjan și Uzbekistan pentru exportul de energie verde, precum și proiectul Hyrasia One pentru producția de hidrogen „verde” în regiunea Mangystau din Kazahstan.

În opinia noastră, conectarea acestor două proiecte cu Energia Mării Negre ar putea aduce o contribuție semnificativă la tranziția de la combustibilii fosili la energie curată și ar putea facilita exportul de energie electrică și hidrogen în Europa, în special în România”, a mai afirmat ambasadorul.

Kazahstanul are nevoie de mai multe capacități de generare a energiei electrice pentru a-și satisface consumul în creștere, și, deși este o țară bogată în hidrocarburi, derulează și proiecte în domeniul energiei regenerabile. În acest sens, cel mai bun exemplu este proiectul eolian Mirny de 1.000 MW, care va fi derulat de gigantul francez TotalEnergies împreună cu firme locale, care va asigura energia electrică pentru un milion de gospodăprii.

Proiectul Mirny presupune o investiție totală estimată la 1,4 miliarde de dolari. Proiectul include un parc eolian onshore de 1GW alimentat de 160 de turbine și un sistem de stocare a energiei în baterii cu o capacitate de 600 MWh. Compania franceză dezvoltă proiectul în parteneriat cu fondul național al Kazahstanului, Samruk-Kazyna, și compania petrolieră națională KazMunayGas, mai cunoscută la noi pentru că este acționarul majoritar a grupului Rompetrol.

Fiecare dintre cele două entități kazahe deține o participație de 20% în proiect. Mirny va fi cel mai mare proiect de parc eolian care va fi construit în Kazahstan și va genera suficientă energie electrică verde pentru un milion de persoane, undeva la 4 TWh anual.Parcul eolian uriaș ar urma să fie operațional în anul 2028.

La jumătatea anului trecut, Kazahstanul avea o capacitate instalată de 957 MW de energie eoliană și 1.149 MW de energie solară, cu multe alte proiecte în curs de dezvoltare. Până în 2035, țara intenționează să instaleze până la 11,7 GW de noi capacități eoliene și solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *