Federația Patronatelor din Energie (FPE) atrage atenția, într-o scrisoare trimisă oficialilor guvernamentali și parlamentari, că noua taxă pe contrucții, de 1,5%, adoptată fără consultarea industriei, va afecta semnificativ investițiile din sector, unele dintre ele strategice pentru România, iar costurile mari care vor fi suportate de companii vor fi transferate în prețurile și tarifele care vor fi plătite în final de clienți. Industria solicită Guvernului să reanalizeze măsura.
“Introducerea unei taxe de 1,5% pe construcțiile speciale reprezintă o povară fiscală semnificativă, care va afecta competitivitatea companiilor din domeniul energetic, dar și din alte sectoare care utilizează infrastructuri similare. Într-un context economic deja marcat de instabilitate și lipsă de predictibilitate, această măsură va descuraja semnificativ investițiile în sectoare strategice, de interes național, va reduce locurile de muncă și va aduce incertitudini cu privire la prețurile finale suportate de consumatori”, se arată în scrisoare.
FPE explică faptul că aceastp taxă se aplică la o bază foarte consistentă, de fapt la activele în care firmele au investiti de-a lungul anilor.
“Acest impozit va afecta semnificativ contribuabilii care au investit foarte mult și pe termen lung (dat fiind faptul că impozitul este direct proporțional cu valoarea investițiilor efectuate). Acest impozit este calculat asupra unor investiții deja făcute în perioade anterioare, în care acest cost nu a putut fi identificat și luat în considerare în procesul decizional.
Prin urmare, în cazul în care noile condiții de piață permit, recuperarea acestui cost nu se va putea face decât pe seama creșterii prețurilor și tarifelor utilizate de agenții economici, fapt ce va avea un efect negativ atât asupra consumului populației cât și asupra inflației. În cazurile în care costul cu acest impozit nu va putea fi transferat în prețul final, din cauza specificului pieței, acesta va afecta negativ disponibilitățile financiare care ar fi putut fi utilizate în dezvoltarea de proiecte care să susțină dezvoltarea sistemului energetic românesc sau tranziția la o economie verde în care energia joacă un rol extrem de important”, arată organizația, care amintește și de faptul că firmele care au suportat plafonarea deja au de recuperat sume importante de la Guvern, care nu a plătit la timp datoriile. Cum ele nu pot transfera în prețuurile plafonate noul preț, ele “pot lua decizia de a părăsi România din cauza unor măsuri imprevizibile care fac imposibilă planificarea activității pe termen lung”.
“În condițiile în care acest impozit va determina ca anumite investiții să devină neeconomice, se va renunța la aceste investiții sau chiar se va proceda la închiderea unor companii, fapt ce va avea consecințe grave asupra nivelului șomajului și a vieții economice în general în România”, se mai arată în scrisoare.
Noua taxă vine și în contradicție cu obiectivele strategice ale României, spune FPE.
“Taxarea construcțiilor speciale poate afecta direct domenii cheie, precum energia regenerabilă,producție gaze naturale și infrastructura critică, domenii în care România are nevoie de investiții susținute pentru a-și îndeplini obiectivele de tranziție energetică și dezvoltare durabilă. Mai mult, acest impozit încalcă prevederile Legii Offshore privind stabilitatea.
O astfel de impozitare frânează procesul investițional, dar și dezvoltarea business-urilor existente, în anumite situații creându-se premisele apariției unor distorsiuni concurențiale la nivel de industrii, creând un dezavantaj concurențial și pentru companii românești față de cele din afara țării”, mai scrie în scrisoare.
Federația Patronală prezintă un calcul din care reies valorile mari, calculate în raport cu investițiile deja făcute, care ar urma să fie plătite de companiile din energie, pentru că însuși mecanismul de impozitare este excesiv și probabil nu a fost apreciat nici de către decidenți în toată amploarea efectelor sale.
“Având în vedere că mecanismul propus de impozitare a construcțiilor se bazează pe valoarea contabilă brută a activelor, fără a lua în considerare uzura acestora, considerăm că valoarea activelor ar trebui să fie reprezentată de valoarea fiscală rămasă neamortizată, care reflectă mai corect realitatea economică.
Activele din categoria construcții au cele mai mari durate normale de funcționare din întreg catalogul de clasificare a mijloacelor fixe, majoritatea activelor situându-se în intervalul 10-60 de ani (foarte puține tipuri de active au o durată de funcționare sub 10 ani).
În condițiile în care cota de 1,5% pe an se aplică la valoarea brută a activelor, rezultă că o societate este obligată să plătească la bugetul statului între 15% și 90% din valoarea activului achiziționat pentru scopuri productive. Din această perspectivă impozitul se dovedește nu numai excesiv, dar reprezintă și o dovadă de neînțelegere de către inițiatorii actului normativ a impactului pe care această măsură urmează să îl aibă asupra funcționării economiei reale, cu efecte dezastruoase pe termen mediu și lung”, arată FPE.
Ca atare, “FPE solicită Guvernului să reanalizeze această măsură fiscală, să inițieze un proces real de dialog social cu actorii relevanți și să ia în considerare alternative fiscale mai echilibrate, care să asigure sustenabilitatea bugetară fără a pune în pericol competitivitatea economică și încrederea investitorilor. Mai degrabă decât instituirea de impozite suplimentare percepute de la entitățile bun-platnice, ar trebui identificate măsuri de îmbunătățire a colectării impozitelor deja instituite de codul fiscal aflat în vigoare”.
Federația Patronală a Energiei, fondată în anul 1991, reprezintă 95% din industria de petrol și gaze a României
Amintim că în draftul ordonanței “trenuleț”, care urmează să fie adoptată azi, a fost introdusă o taxă specială pe construcții de 1,5% din valoarea acestora, aplicabilă de la 1 ianuarie, amintind de celebtrra taxă pe stâlp de 1% introdusă în guvernarea Ponta și apoi abandonată. Sectorul energetic este unul dintre cele care vor fi afectate de această măsură.