Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar companiile care solicită totuși în instanță să se supende executarea, vor plăti cauțiune.
ANRE a amendat destul de des companiile energetice iar în acest an a dat cele mai mari amenzi din istorie și unele dintre cele mai mari amenzi pentru manipularea pieței din toată Uniunea Europeană, amendând cu 537 de milioane de lei patru companii pentru manipularea pieței de energie electric. Toate companiile au contestat în instanță amenzile, iar una a și câștigat anularea amenzii, în primă instanță.
În toate cazurile, pentru că amenzile au fost contestate, ele nu au fost plătite.
Această situație nu va mai posibilă, pentru că un act normativ intrat în vigoare recent, respectiv OUG 152/2024, care modifică legea energiei arată că nu se mai suspendă executarea unei sancțiuni în cazul în care cel care a fost amendat depune plângere. Și, dacă o companie amendată se adresează totuși instanței pentru a suspenda plata amenzii până la finalizarea procesului pe fond, atunci respectiva companie trebuie să plătească o cauține de până la 20% din valoarea amenzii.
Iată exact modificarea din OUG 152/2024, care a fost publicată în Monitorul Oficial la finalul săptămânii trecute:
La articolul 198, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alin. (4) și (5), cu următorul cuprins:
„(4) Prin derogare de la prevederile art. 32 alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii nu suspendă executarea.
(5) În cazul amenzilor, instanța poate dispune, la cerere, suspendarea executării procesului-verbal de constatare și sancționare, cu condiția plății unei cauțiuni în procent de maximum 20% din valoarea amenzii.”