Și-au îndeplinit kazahii de la Rompetrol obligațiile asumate prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român? Ce spun cifrele

Obligațile investiționale asumate de kazahi în România prin intermediul Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român au fost deja îndeplinite, iar anul viitor investițiile vor fi mai mult decât duble față de obligațiile asumate, potrivit datelor consultate de noi.

În 2018, grupul Rompetrol (KazMunayGas International -KMGI) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), firma controlată de Guvernul României, au semnat un acord de asociere pentru înființarea Fondului de Investitii in Energie Kazah-Roman. KMGI deține 80% iar SAPE 20%, aportul financiar al companiei de stat la fond fiind atunci oferit tot de partea kazahă.

Fondul a apărut în conformitate cu prevederile unui memorandumului de înțelegere semnat între Statul român și grupul Rompetrol (KMGI), prin care s-au terminat practic toate disputele legate de vechile datorii istorice pe care rafinăria Petromidia le avea față de statul român.

Cu o durată de 7 ani, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român și și-a propus alocarea unui nivel investițional de aproximativ 1 miliard USD în dezvoltarea de proiecte energetice pe plan local. În mai 2019, prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor au fost aprobate primele două investiții majore ale Fondului –  construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și dezvoltarea unei rețele de benzinării pe plan local.

Cum anul viitor vor fi trecut cei 7 ani, se pune întrebarea dacă Rompetrol și-a începlinit obligațiile. Un document guvernamental intrat în posesia noastră arată că da.

“Referitor la valoarea estimată a investițiilor de aproximativ 1 miliard dolari SUA, în funcție de condițiile pieței, societatea a realizat până la această dată investiții în valoare de 204 milioane USD, fiind estimată o valoare finală a celor două proiecte de investiții (Retail – stații de benzinărie și COGEN (centrala electrică în cogenerare de la Midia -n.red.)) de 315 milioane USD, respectiv 32% din valoarea estimată, de 1 miliard de dolari SUA, aceasta nefiind o obligație. Valoarea asumată cert este cea de 150 milioane USD”, arată documentul consultat de noi.

Așadar, legal, kazahii și-au îndeplinit investițiile asumate legal prin acest Fond, în condițiile în care valoarea de un miliard de dolari nu era o obligație. La acest moment, după majorările care au avur loc, capitalul social al Fondului este de 381 de milioane de lei, din care procentul de 20% al SAPE este de 76 de milioane de lei.

Cât despre finalizarea celei mai mari investiții derulate prin acest fond, centrala electrică de cogenerare de la Midia, cu o capacitate de 80 MW, ea ar urma să fie terminată în sfârșit în primul trimestru al anului viitor, după mai multe neînțelegeri între Rompetrol și contractorul general, firma Calik Enerji din Turcia.

“Midia, centrala de cogenerare, 80 MW foarte importanți, investiție derulată de Fondul kazah-român de investiții în energie. Suntem la peste 95% grad de realizare, au fost probleme cu antreprenorul general. Au fost 20 de termene care nu aufost respectate. Ultima asumare este ca în primele două-trei luni ale anului viitor să vedem pusă în funcțiune și această capacitate”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finalul lunii noiembrie, râspunzând la o întrebare legată de capacitățile de producție care urmează să fie puse în funcțiune anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *