Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și consultant, apreciază că statul roman isi doreste ca o companie de stat sa intre in proiect, iar un parteneriat MVM-Hidroelectrica sau Romgaz in structura de actionariat a Eon ar fi benefică.
Iată ce a scris Răzvan Nicolescu pe facebook după ce a fost anunțată tranzacția și după ce Ministerul Energiei și-a publicat poziția:
Apreciez pozitia sobra si corecta institutional pe care Ministerul Energiei a adoptat-o la anuntul public privind tranzactia EOn-MVM
Interpretarea mea a continutului comunicatului de presa al Ministerului este:
1. Romania respecta investitorii, decizia lor a intra sau pleca, mai ales cand nu vorbim de infrastructura critica.
2. Va fi un proces complex de evaluare, in contextul in care este cunoscut ca tranzactia EOn-MVM are trei clauze suspensive care trebuie indeplinite pana la data de inchidere a tranzactiei. Semnarea tranzactie nu inseamna finalizarea ei.
3. Romania sprijina colaborarea energetica cu vecinii nostri;
4. Statul roman isi doreste ca o companie de stat sa intre in proiect in aceleasi conditii si cu acelasi statut ca MVM. Un parteneriat MVN-Hidro sau Romgaz in structura de actionariat a EOn Furnizare este de natura sa imbunatateasca capacitatea celor doua tari vecine de a face lucruri importante impreuna.
E.ON Group și MVM Group au ajuns la un acord privind vânzarea activității de retail și soluții pentru clienți a E.ON în România. Conform acordului, MVM Group va achiziționa participația de 68% a E.ON în E.ON Energie România, precum și participația de 98% în E.ON Asist Complet, potrivit unui comunicat de presă. Părțile au convenit să nu dezvăluie valoarea tranzacției, care ar urma să fie finalizată în anul 2025, dar, potrivit unor surse din piață, aceasta s-ar ridica la 205 milioane euro.
“Ministerul Energiei a luat act de decizia recentă a două companii europene, E.ON și MVM, cu implicații semnificative pentru piața de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România. Deși componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacții”, a transmis Ministerul Energiei, după anunț.
“În perioada imediat următoare, ministrul energiei își propune să se întâlnească cu top managementul MVM pentru a înțelege planurile lor referitoare la piața românească, dar și pentru a explora oportunități în care companiile locale, cu capital majoritar de stat, ar putea juca un rol semnificativ, în parteneriat, pentru viitoarea dezvoltare a sectorului energetic românesc.
Așa cum se întâmplă în orice stat membru al Uniunii Europene, și în România, aspectele legate de securitatea energetică sunt prioritare. În acest context, se va acorda o atenție sporită pentru a asigura că această tranzacție respectă principiile fundamentale ale securității energetice și ale liberei concurențe. Totodată, Ministerul Energiei subliniază importanța deschiderii către o cooperare regională sinceră și mutual avantajoasă, în beneficiul tuturor părților implicate”, a mai arătat Ministerul.