Evaluarea ofertelor financiare depuse de participanți la prima licitație a Contractelor pentru Diferență (CFD) s-a încheiat cu succes. Au fost atribuite contracte pentru peste 1.500 MW, capacități noi de producere a energiei verzi, prețurile de exercitare fiind de 51 de euro/MWh pentru fotovoltaic și 65 de euro pentru eolian, arată Ministerul Energiei într-un comunicat de presă.
Ca urmare a desfășurării primei licitații pentru Schema de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferență pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană onshore și solară fotovoltaică, în data de 12.12.2024 s-a finalizat evaluarea financiară a ofertelor depuse.
Dintr-un total de 48 de oferte depuse pentru ambele tehnologii, 47 au fost declarate eligibile pentru a intra în etapa de evaluare financiară. Totalul ofertat pentru eolian onshore a fost de 1.196 MW, respectiv 1.615 MW fotovoltaic.
„Am avut un număr important de participanți, iar prețurile rezultate sunt foarte competitive, cu 20-30% sub prețurile maximale. Toate așteptările noastre privitoare la succesul acestei prime licitații au fost depășite, ceea ce confirmă încrederea pe care investitorii o au în România și în viitorul sistemului nostru energetic.”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
„Finalizarea cu succes a primei runde de licitație de tip CFD este o promisiune îndeplinită pentru mandatul meu la ministerul energiei, dar și o premieră multiplă: prima licitație de acest fel în România și prima schemă pentru contracte de tip CFD finanțată din Fondul pentru Modernizare la nivel european. Ce înseamnă aceste contracte? Un preț fix pentru energia electrică produsă în noile capacități, pentru 15 ani de zile, preț stabilit în mod competitiv, prin licitație publică”, a spus Burduja.
Ca urmare a evaluării ofertelor financiare, 21 de solicitanți vor fi declarați câștigători, respectiv 11 solicitanți pentru solar fotovoltaic, însumând o capacitate totală de 432 MW și 10 solicitanți pentru eolian onshore cu o capacitate totală de 1.096 MW. Astfel, cumulul capacităților declarate câștigătoare – 1.528 MW – va permite atingerea pragului asumat prin PNRR de semnare a unor contracte pentru diferență pentru producerea de energie din surse regenerabile de 1.500 MW.
În urma analizei ofertelor declarate câștigătoare au rezultat următoarele prețuri medii ponderate estimate de exercitare pentru prima rundă de CfD:
- producerea de energie electrică din surse eoliene onshore: 65 EUR/MWh;
- producerea de energie electrică din surse solare fotovoltaice: 51 EUR/MWh.
Menționăm faptul că prețurile minime, respectiv maxime de exercitare ofertate și declarate câștigătoare pentru fiecare tehnologie au fost următoarele:
- producerea de energie electrică din surse eoliene onshore: maxim – 77,33 EUR/MWh, respectiv minim – 54,49 EUR/MWh;
- producerea de energie electrică din surse solare fotovoltaice: maxim – 54,18 EUR/MWh, respectiv minim – 45,05 EUR/MWh.
Precizăm faptul că fiecare dintre ofertanții declarați câștigători vor semna contractele pentru diferență la prețul de exercitare ofertat. Detaliile privind prețurile ofertate de către participanți vor fi disponibile pe site-ul Ministerului Energiei, la secțiunea Contracte pentru Diferență.