Companiile europene trebuie să acționeze mai rapid sau vor pierde teren în fața concurenților chinezi și americani, care sunt deja cu un pas înainte în explorarea materiilor prime din Kazahstan, țară din Asia Centrală bogată în rezerve de materii prime considerate critice, scrie Euractiv.
Aceasta a fost una dintre principalele concluzii ale unei dezbateri recentea Euractiv privind modul în care UE și Kazahstanul pot coopera pentru a asigura un lanț de aprovizionare stabil cu materii prime critice (CRM), metale și produse conexe.
Potrivit lui Roman Vakulchuk, șeful Grupului de cercetare privind clima și energia din cadrul Institutului Norvegian de Afaceri Internaționale (NUPI), Asia Centrală este un „punct fierbinte geopolitic” în ceea ce privește materialele critice.
„Faptul că Kazahstanul are atât de multe minerale situate în relativă apropiere unele de altele face ca țara să fie unică. Kazahstanul poate fi văzut ca un „one-stop-shop” pentru multe minerale, iar investitorii potențiali ar trebui să țină cont de acest lucru”, a remarcat Vakulchuk.
„Primul venit, primul servit”
În ciuda bunei colaborări cu companiile europene, Dauren Mendeshev, director general adjunct la Eurasian Resources Group (ERG), a remarcat că acestea sunt destul de lente în comparație cu concurenții lor de pe alte continente.
„UE are avantaje, dar, în general, jucătorii din alte părți ale lumii se angajează acum mai activ în relația cu Kazahstanul. Este vorba despre companii din China, Statele Unite și Australia”, a remarcat el.
Pornind de la acest argument, Bauyrzhan Mukayev de la Kazakh Invest a declarat că țara sa „așteaptă mai mult de la UE”, în special în ceea ce privește transferul de noi tehnologii care pot fi aplicate în sectorul minier. Încurajând mai multe companii europene să investească în Kazahstan, Mukayev a menționat că există o platformă digitală cu peste 40 de mii de rapoarte, unde părțile interesate se pot familiariza cu materialele geologice ale țării și pot alege cea mai bună opțiune.
Mukayev a îndemnat mai multe companii europene să împărtășească tehnologiile de extracție a elementelor critice, reamintind că Kazahstanul este pregătit să furnizeze 21 din cele 34 de materii prime critice. În prezent, țara asiatică produce 19 dintre aceste materiale.
Aici, Vakulchuk a adăugat că, dacă UE poate utiliza pe deplin potențialul MRC din Kazahstan, aceasta poate deveni o sursă importantă de diversificare globală a lanțurilor de aprovizionare și le-ar putea face mai rezistente.
Capacități de prelucrare
Ingrid Cailhol, Team Leader pentru Orientul Mijlociu și Asia Centrală în cadrul DG INTPA – Direcția Generală pentru Parteneriate Internaționale a Comisiei Europene, a remarcat angajamentul UE nu numai în ceea ce privește extracția de MRC în Kazahstan, ci și investițiile în capacitățile de prelucrare din țară.
„Legea privind materiile prime critice (CRMA) prevede selectarea proiectelor strategice. Kazahstanul a făcut câteva propuneri concrete. Aceste proiecte ar trebui să vizeze extracția, prelucrarea și reciclarea”, a remarcat ea în cadrul discuției.
Cailhol a menționat un contract în valoare de 3 milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea implementării de proiecte care vizează promovarea celor mai bune practici și tehnologii pentru explorarea, extracția, rafinarea și prelucrarea MRC.
Armonizarea standardelor de-a lungul întregului lanț valoric este extrem de importantă pentru blocul comunitar, dar Cailhol a menționat, de asemenea, că standardele sporite ar trebui să aducă beneficii comunităților locale, în timp ce ambele părți depun eforturi pentru a obține o aprovizionare durabilă, rezistentă și eficientă cu CRM.
În ceea ce privește Forumul Parteneriatului pentru securitate minerală, la care Kazahstanul s-a raliat recent, Cailhol a declarat că acesta deschide multe posibilități de cooperare, deoarece va genera noi investiții în domeniul CRM, asigurând standarde ridicate și crearea de locuri de muncă în țară
„Am auzit clar mesajul că trebuie să acționăm mai repede, ceea ce înseamnă că nu suntem suficient de rapizi. Avem toate instrumentele la dispoziție. Sperăm ca întreprinderile europene să profite pe deplin de ceea ce este disponibil”, a declarat Cailhol.
Trebuie să se facă mai mult
Observând lipsa de proiecte și inițiative concrete, Vakulchuk de la Institutul Norvegian de Afaceri Internaționale a îndemnat UE să intensifice colaborarea pentru a sprijini Kazahstanul cu forță de muncă înalt calificată și pentru a promova mai multă educație în domeniul tehnologiilor energetice curate.
„Modernizarea instalațiilor existente este importantă pentru Kazahstan”, potrivit lui Vakulchuk. “Diferitele materiale au termene diferite de la explorare la aprovizionare. Toate deciziile luate acum sunt extrem de importante și vor fi dificil de schimbat ulterior”, a explicat acesta. Recunoscând necesitatea ca Kazahstanul să cartografieze și să strategizeze potențialul resurselor sale mineralelor, Vakulchuk a afirmat că țara ar putea beneficia de o implicare mai activă din partea UE, care poate contribui la consolidarea capacităților.
Kazahstanul își propune să își crească rolul în producția mondială de metale și de pământuri rare, un sector care interesează Uniunea Europeană. Pentru a maximiza parteneriatul, Europa trebuie să își alinieze diplomația privind energia verde la nevoile locale ale țării.
Puteți citi mai multe despre asta aici: