Nuclearelectrica a ieșit din nou să vândă în piață energie cu livrare în 2025 și 2026, la un preț mai mare față de ce e cerut la licitațiile anterioare. A vândut tot

Nuclearelectrica a scos la vânzare un pachet mai mare decât obișnuia, cu profil de livrare bandă în următorii doi ani. Prețul cerut a crescut la 110 euro/MWh, dar compania și-a găsit cumpărători.

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă controlat de stat, a scos la vânzare în 12 decembrie 5 pachete de energie electrică, cu livrare în bandă, în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2026, pe platforma de contracte bilaterale PPCB-LE Flex, administrată de operatorul pieței, OPCOM.

Nuclearelectrica a scos la vânzare două pachete de câte 5 MW  și trei de câte 10 MW, în total 700 GWh de energie electrică. De fiecare dată, prețul solicitat a fost de 550 de lei/MWh. De fiecare dată, au existat oferte de răspuns și toate licitațiile s-au încheiat cu succes. Compania a vândut toată cantitatea scoasă la licitație la prețuri cuprinse între 551 și 556 de lei/MWh. Cumpărători au fost, în ordinea volumelor achiziționate, PPC Energie, unul dintre marii furnizori ai populației, Electrificare CFR, compania care asigură energia de tracțiune pentru transportul feroviar, și DEER, firma de distribuție a grupului Electrica.

Pe lângă faptul că este o licitație cu livrare pe termen destul de lung, doi ani, această tranzacție este interesantă și prin prisma prețului cerut, de 550 de lei/MWh. Să privim puțin în trecut.

La începutul lui septembrie Nuclearelectrica a scos la vânzare două pachete de câte 5 MW și două de câte 10 MW, în total 525 GWh de energie electrică, cu livrare în anii 20205 și 2026. De fiecare dată, prețul solicitat a fost de 550 de lei/MWh, iar compania a vândut energia la prețuri cuprinse între 567 și 573 de lei.

O lumă mai târziu, la începutul lui octombrie, compania a pus pe aceeași piață, o ofertă de vânzare identică, de 525 GWh, tot cu livrare în anii 2025 și 2026. Atunci, compania a solicitat 540 de lei/MWh pentru fiecare pachet. Nu a vândut însă nimic, pentru că singura ofertă de răspuns a fost cu 520 de lei.

După trei săptîmâni, Nuclearelectrica a scos la vânzare aceeași cantitate, 525 GWh de energie electrică, cu livrare în aceeași perioadă, anii 2025 și 2026. Prețul solicitat a fost coborât la 520 de lei/MWh, iar producătorul și-a găsit cumpărător pentru energie, la prețuri cuprinse între 522 și 526 de lei.

Iată că acum, la jumătatea lunii decembrie, Nuclearelectrica a scos la vânzare un pachet semnificativ mai mare, crescând prețul cerut până la nivelul din septembrie, și a reușit să vândă tot.

Fie pentru că se apropie momentul livrării și ceilalți furnizorii trebuie să cumpere pentru clienți și distribuitorii pentru acoperirea consumului tehnologic, fie pentru că, acest preț, deși poate părea mare – 510 euro/MWh bandă pentru livrare timp de doi ani, a venit după ce în piața spot prețurile au crescut enorm în noiembrie (836 de lei/MWh prețul mediu, plus 90% față de luna precedentă).

Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, cu două unități de 700 MW fiecare. După primele nouă luni ale acestui an, profitul net al companiei a scăzut cu 35%, la 1,28 miliarde de lei, de la aproape 2 miliarde în primele nouă luni ale anului trecut. Producția de energie electrică livrată în Sistemul Energetic Național a scăzut cu 4,1%, până la 7,3 TWh, din cauza opririlor neplanificate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *