Directorul general de la operatorul de sistem şi transport din Bulgaria (ESO), Angelin Tsachev, a declarat marţi că depăşirea obstacolelor şi crearea de oportunităţi pentru noi investiţii în facilităţi energetice necesită dezvoltarea infrastructurii, transmite agenția bulgară BTA, relatează Agerpres.
În acest scop, ESO lucrează la construcţia a două noi coridoare energetice europene pentru a utiliza în cel mai eficient mod energia verde, a spus Angelin Tsachev la cea de a patra ediţie a Powers Summit, care aduce laolaltă oficiali guvernamentali, forţe politice şi reprezentanţi ai mediului de afaceri pentru a discuta principalele provocări şi oportunităţi pentru Bulgaria. Evenimentul are loc la Sofia Tech Park.
„Primul coridorul este Est-Vest, din Turcia prin Bulgaria, Macedonia de Nord, Albania şi Muntenegru până în Italia. Decalajul de două ore între Turcia şi Italia va creşte cantitatea de energie din surse regenerabile în momentele de vârf de consum în acele ţări”, a spus Tsachev.
„Cel de al doilea coridor este Nord-Sud, din Grecia, prin Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Cehia şi Polonia până în Germania”, a mai spus Tsachev. Şi în acest caz, ideea coridorului este cea de a „creşte consumul de energie din surse regenerabile şi utilizarea la maxim a potenţialului” Europei de Sud-Est.
Potrivit lui Angelin Tsachev, ESO răspunde la provocări prin investiţii. „În ultimii şase ani, ESO a făcut investiţii considerabile în dezvoltarea sistemului de transport de electricitate. Asta ne-a permis să creştem capacitatea de interconectare, care în prezent este echivalentă cu consumul mediu zilnic”, a spus Tsachev, adăugând că asta permite producătorilor de energie din Bulgaria să vândă electricitate pe pieţele europene.
La rândul său, directorul executiv de la compania energetică de stat NEK, Martin Georgiev, a subliniat faptul că firma lucrează la o serie de proiect pentru hidrocentralele cu acumulare prin pompaj de la Batak şi Dospat. Acestea vor avea un impact semnificativ asupra sistemului energetic şi vor contribui la decarbonizare. Georgiev a explicat că aceste proiecte sunt în linie cu tendinţa europeană de a construi centrale cu acumulare prin pompaj între baraje.