Unii producători de energie electrică ar putea produce mai multa energie electrică în unele momente, dar teama de a intra în dezechilbru și de a fi penalizați îi fac să își limiteze deliberat injecția în rețea
“La ora actuală, din cauza prețurilor din piața de echilibrare, sunt unități de producție care se limitează, care nu produc prin prisma faptului că ar putea să producă prea mult și să plăterască dezechilibre. Este posibil că produci mai mult, dar nu produci mai mult pentru că îți este frică – pentru ce produci în plus ai putea fi penalizat cu 10.000 de lei/MWh”, a spus Cristian Culea, membru în Comitetul Director al Asociației Furnizorilor (AFEER).
Cu alte cuvinte, chiar dacă la un moment dat un producător de energie ar putea produce și livra în rețea mai mult decât a notificat inițial, nu o face de teamă că va plăti un preț mare pentru că a dezechilibrat sistemul producând mai mult decât a notificat inițial, deși în acel moment România importă energie.
Despre o limitare a producției surselor regenerabile au vorbit și producătorii, în alt context însă, cel al prețurilor negative în PZU din perioada de primăvară de acum doi ani. “Duminica trecută am oprit parcurile. Cum prețul a fost negativ, notificarea in piață a fost zero, pentru că toata energia noastră ar fi ajuns în dezechilibru pozitiv, iar acolo pretul pentru dezechilibrul pozitiv a ajuns la 2.000 euro/MWh. Daca am fi produs atunci, am fi platit 2.000 euro pentru fiecare MWh produs. De aceea, decizia logică a fost de a opri cetralelele”, a spus Martin Moise, vicepreședinte al PATRES, patronatul “regenerabililor” în 25 mai 2023.
În ultima perioadă, de când a început anotimpul rece, România importă constant energie electrică mai ales ân vârfurile de consum de seară și de dimineață, uneori destul de aproape de limita maximă posibilă a capacităților de interconexiune. În această dimineață, de exemplu, importul ajunsese la o valoare instantanee de aproape 3.000 MW, la un consum la acel moment de doar 8.100 MW.
Situația de acum este complicată și de datele referitoare la plata finală a dezechilibrelor care este calculată de Transelectrica. Furnizorii se plâng de mai multe lucuri.
În primul rând, despre diferențele foarte mari între datele intermediare publicate de Transelctrica referitoare la prețurile din piața de echilibrare, cele publicate în următoarea jumătate de oră, și prețurile din decontarea finală, cela care trebuie în final plătite, și care vin la mai mult de o lună, diferențe care introduc incertitudini pentru furnizori. “Sunt luni în care sunt diferențe de peste 3.000 de lei/MWh pe mai mai mult de 20% din intervale”, spun furnizorii.
În al doilea rând, nu se explică difererențele foarte mari de preț din piața de echilibrare între un sfert de oră și următorul. “Impredictibilitatea este o problema mare. Există diferențe mari de preț între două intervale de 15 minute consecutive, or producatorii vând la oră, coinsumul nu variaza foarte mult de la un sfert de oră la altul, nu ne putem explica”, mai spun furnizorii.
Datele furnizorilor arată că energia activată pentru echilibrare este mai puțină decât în trecut, deci participanții la piață prognozează mai aproape de realitate, dar prețul ei a crescut foarte mult. În cazul furnizorilor, costul cu echilibrarea a ajuns deja la aproape 10% din tot costul de achiziție, în condițiile în care mecanismul de reglementare recunoaște doar 5%, restul fiind pierdere pentru furnizori.