Rezolv Energy demarează un proiect pentru informarea consumatorilor industriali cu privire la securizarea prețului la energie prin PPA

Rezolv Energy, unul dintre cei mai importanți investitori în proiecte de energie regenerabilă din România, o companie deținută de fondul britanic Actis, a lansat o inițiativă pentru a informa consumatorii industriali din România despre asigurarea prețurilor de achiziție a energiei pe termen lung, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul include întâlniri online și offline cu experți de top din industrie, pentru a împărtăși bune practici și studii de caz privind semnarea contractelor de tip PPA (Power Purchase Agreement). Seria de evenimente se numește „Power Brunches” și a reușit deja să formeze o comunitate de peste 100 de specialiști în energie și achiziții.

 

Liberalizarea prețurilor la energie începând cu 1 aprilie 2025 și noile norme ESG pentru companii sunt două dintre cele mai importante aspecte cu care se vor confrunta companiile din România pe termen mediu și lung. Deciziile strategice și financiare vor depinde în mare măsură de informațiile pe care le dețin în ceea ce privește evoluția prețurilor. În acest context, Rezolv Energy a demarat o serie de evenimente locale, în care experți de talie internațională prezintă cele mai importante aspecte ale tranziției către zero emisii pentru companiile din România. Această inițiativă va continua prin crearea unei comunități de experți care să comunice constant și să vină cu o serie de propuneri legate de încheierea unor contracte de tip PPA și de cele mai bune practici în domeniu.

Seria de evenimente intitulate “Power Brunch” a ajuns la a patra ediție și a reunit la București reprezentanții companiilor din domeniile metalurgiei, industriei alimentare și construcțiilor, care au expus provocările pe care le așteaptă în 2025. Cele trei întrebări pe care profesioniștii din industrie le consideră cele mai importante sunt:

            Care este statusul aderării României la AIB (Association of Issuing Bodies)?

            Care va fi evoluția prețului la energie după 1 aprilie 2025?

            Care sunt avantajele și dezavantajele în încheierea unui PPA și achiziția energiei prin instrumente clasice?

La aceste întrebări au răspuns reprezentanții Rezolv Energy, Matej Kruspan – CCO, Milan Kamaryt, PPA Originator și Andreea Marinescu, KAM, alături de Corina Melchor Senior Clean Energy Advisor at Trio Advisory și Viorel Beltechi, Vicepreședinte PATRES și VP Therme Group.

„Un PPA aduce beneficii atât pentru dezvoltator cât și pentru client, un contract unic, care pe de o parte îl ajută pe dezvoltator să securizeze un proiect de energie regenerabilă și pe de altă parte îl ajută pe consumator să fixeze prețul energiei electrice. Acest PPA este un instrument benefic pentru acele companii ce au obiective clare de sustenabilitate, urmăresc să își reducă amprenta de carbon, dar, foarte important, urmăresc să semneze un contract pe termen lung de energie care să ofere predictibilitate. În piețele din Europa și Statele Unite, acest instrument este bine stabilit și uzitat de peste 10 ani. Piața din România este emergentă, iar principalele provocări sunt legate de alinierea așteptărilor legate de preț, legislație, reticență în angajarea unui contract pe termen lung și lipsa de experiență în negociere. Un consultant cu experiență poate susține evaluarea riscului de volatilitate al prețului la energie și recomandă măsuri pentru atenuarea acestui risc.” a declarat Corina Melchor, Senior Clean Energy Advisor at Trio Advisory.

Potrivit reprezentantului Trio, principalii factori care influențează prețul de închidere al unui PPA sunt predictibilitatea legislativă, tranzacționarea garanțiilor de origine, atât pe piața internă cât și pe cea transfrontalieră, cât și costurile de operare, respectiv impactul dezechilibrelor în prețul final al energiei.

„Pentru Rezolv Energy, România reprezintă un punct important geo-strategic în investițiile în energie regenerabilă, având în dezvoltare 1050 Mw în două proiecte eoliene, Vifor și Dunărea și 1044 MW în cel mai mare proiect solar la Arad. O mare parte din energia produsă va fi tranzacționată prin PPA-uri, Rezolv securizând până în acest moment 5 contracte de acest tip cu energie produsă de parcul eolian Vifor. România și Bulgaria rămân în focusul companiei care va continua să investească local și oferind o abordare 360 a serviciilor de contractare a energiei. Prezența globală a companiei, alături de susținerea grupului din care face parte, ne oferă atributele esențiale pentru o dezvoltare dinamică pe piața din România, contribuind astfel și la alte proiecte, precum cele educaționale.” a declarat Matej Kruspan, CCO al companiei Rezolv Energy.

În 2025, Rezolv Energy va continua să organizeze întâlniri de tip think tank cu actorii principali care pot aduce o contribuție semnificativă la forma contractelor de tip PPA. Aceste întâlniri se vor desfășura la București și sub forma de web-inarii la care vor participa reprezentanți ai consumatorilor, consultanți, reprezentanți ai asociațiilor și experți. Companiile care doresc să se înscrie în grupul de discuții pe teme de contractare a energiei din surse regenerabile pot trimite un email pe adresa [email protected].

Rezolv Energy este un producător independent de energie regenerabilă, ce oferă energie curată, fără subvenții, la un preț stabil pe termen lung pentru utilizatori industriali și comerciali din Europa Centrală și de Sud-Est. Compania susținută de grupul britanic Actis are peste 2GW de energie curată pregătiți pentru construcție în Europa de Sud-Est. Pe lângă parcul eolian VIFOR, proiectele includ Dama Solar în vestul României, care, cu 1044MW, va fi cea mai mare centrală solară din Europa odată ce va fi construită, parcurile eoliene Dunărea Est & Vest de 600MW în județul Constanța din România și St. George, un proiect solar de 229MW în nord-estul Bulgariei. În 2024, compania a anunțat semnarea a 6 contracte de tip PPA cu companiile Bekaert, A2A, T-Mobile Czech Republic, Slovak Telekom și CE Colo Czech Republic, cumulând un consum de 450 Gw.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *