România ar putea asigura cea mai mare parte a consumului de energie electrică al Republicii Moldova, după 1 ianuarie

În situația în care gazul rusesc nu va mai ajunge la centrala rusească de la Cuciurgani din Transnistria, cea care asigură mare parte a consumului de electricitate a Republicii Moldova, vecinii noștri nu au altă opțiune decât sâ cumpere energie din România. O situație pentru care Guvernul moldovean s-a și pregătit, de altfel.

Oprirea livrărilor de gaze ruseşti către regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova după 1 ianuarie 2025 este un scenariu „foarte realist”, a afirmat Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova, după discuţii cu grupul rus Gazprom, transmite Reuters. În aceste condiții. România ar putea fi oblogată să asigure și necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.

Parlicov s-a întâlnit luni cu şeful Gazprom pentru a discuta rute alternative pentru aprovizionarea Transnistriei dacă se opreşte tranzitul prin Ucraina. Ulterior, a declarat la o conferinţă de presă la Chişinău că Gazprom este pregătit să aprovizioneze Transnistria cu gaze prin actuala rută, dar depinde de Republica Moldova şi Ucraina dacă sunt de acord cu tranzitul.

„În urma discuţiilor cu colegii mei din Ucraina, am înţeles că dacă va exista o decizie de a continua tranzitul, va fi luată în ultimul moment”, a declarat ministrul Energiei din Republica Moldova.

Totuşi, Parlicov a spus că Gazprom a legat continuarea livrărilor prin rute alternative de solicitările sale în aşa fel încât Chişinăul să plătească datoria pentru livrările precedente de gaze către Republica Moldova, evaluate de Rusia la 709 milioane de dolari. Republica Moldova susţine că datoria ei se ridică la 8,6 milioane de dolari.”Credem că este incorect legarea problemei datoriei de cea a livrărilor (către Transnistria)”, a declarat Parlicov.El a spus că aprovizionarea prin Ucraina şi rute alternative s-ar putea opri la 1 ianuarie, şi atunci Chişinăul va avea nevoie de sprijin internaţional pentru a plăti gazele venite din alte surse.

La finele acestui an, expiră un acord de tranzit semnat în urmă cu cinci ani de Moscova şi Kiev, privind exporturile de gaze ruseşti spre Europa via Ucraina. Rusia şi-a exprimat disponibilitatea de a continua aprovizionarea cu gaze via Ucraina, în pofida războiului, în timp ce Kievul a refuzat să se angajeze în discuţii cu Moscova în privinţa exporturilor de gaze. Transnistria este puternic dependentă de gazele naturale ruseşti furnizate via Ucraina.

Republica Moldova primeşte aproximativ două miliarde metri cubi (bcm) de gaze pe an din Rusia via Ucraina şi, din 2022, Tiraspolul şi Chişinăul au convenit ca tot gazul rusesc primit de Republica Moldova să meargă în Transnistria.

Problema energiei electrice

Transnistria are o mare centrală electrică alimentată cu gaz rusesc, cea de la Cuciurgani, controlată de grupul rusesc Inter RAO, care asigură, la un preț relativ redus, energia electrică necesară Republicii Moldova, de aici venind cea mai mate parte din ce este necesar pentru acoperirea consumului. În lipsa alimentării cu gaze rusești prin Ucraina, centrala nu va mai putea produce energie electrică în afara situației în care va avea gaze ajunse acolo din altă parte. O alternativă de a aduce tot gaze rusești este conducta TurkStream către Turcia şi apoi prin Bulgaria şi România, după care în Ucraina și apoi la Cuciurgani. Ucraina nu și-a dat însă OK-ul pentru tranzit pe aceast rută, cel puțin deocamdată.

Ca atare, Republica Moldova ar putea fi obligatp să își asigure necesarul de energie electrică din România. O situație deja anticipată de Executivul de la Chișinău.  Potrivit unei știri Profit.ro, guvernul moldovean a prelungit miercuri prin hotărâre, până la 31 martie 2025, obligația de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu energie electrică a traderului de stat Energocom, care urma să expire la finalul anului în curs. Energocom este singurul trader de peste Prut cu sucursală în România și licențe în România, fapt care îi permite să importe energie electrică și gaze din România, fie prin contracte bilaterale, fie de pe piețele centralizate administrate de OPCOM și Bursa Română de Mărfuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *