Șeful Dispeceratului Energetic Național, mesaj apăsat pentru investitorii în instalații de stocare a energiei: “Nu vă faceți calcule să câștigați bani doar în piața de echilibrare!”

Virgiliu Ivan, șeful Dispeceratului Energetic Național, a avut un mesaj foarte apăsat pentru investitorii în instalații de stocare a energiei electrice, care și-ar dori să facă bani doar din echilibrarea sistemului: “Fiți creativi, nu să așteptați să pice para mălăiață în gură în piața de echilibrare. Nu e un contract cu statul din care care credeți că trebuie să câștigați bani”.

“Intrebarea pe care o primim des – vrem sa dezvoltăm instalații de stocare și ne interesează cât o sa câștigăm în piata de echilibrare și a serviciilor de sistem – e o abordare eronată. Noi ca operator de transport și sistem ne dorim să nu mai intervenim, să nu mai activăm prin piața de echilibrare, să ajungem în situația în care toate mecanismele, toate reglajele să se facă la nivelul tuturor enităților (producători, consumatori, furnizori – n.red), iar intervenția noastră în piața de echilibrare să fie cât mai redusă cu putință. Ne dorim ca piața de echilibrare să își diminueze foarte mult impactul”, a declarat directorul Dispeceratului Energetic Național (DEN), Virgiliu Ivan, la conferința “Bucharest Energy Storage”.

“Cei care și-au dorit să investească și-au fixat o țintă doar din piața de echilibrare. Un deținător de instalație de stocare trebuie să fie creativ, să acționeze pe toate piețele, și pe piețele centralizate, și pe pieșele bilaterale directe. Vă rog să fiți creativi, să dezvoltați la nivelul dumneavoastră produse care să livreze venituri, nu să așteptați să pice para mălăiață în gură în piața de echilibrare. Nu tratați piața de echilibrare ca pe un contract cu statul din care credeți că trebuie să câștigați bani! (…) Un deținător de instalație de stocare poate să cumpere ieftin și să vândă mai scump, sa echilibreze producători de energie regenerabilă, sa echilibreze consumatori, sa puna la dispoziție capacitatea de stocare pentru o perioadă de timp limitată fara ca acea energie sa fie cumparată sau vândută”, a mai transmis Ivan.

Șeful DEN a subliniat importanța capitală pentru sistemul energetic românesc a instalațiilor de stocare, în contxtul în care țara a ales să instaleze cât mai multe capacități în regenerabile, și a spus despre stocare că este “veriga de care avem nevoie” dar care a început să se dezvolte. “Pe măsură ce în sistem se vor integra încă 10.000 MW în centralele regenerabile, așa cum sunt stabilite obiectivele (…) noi am identificat un necesar de 2.000 MW ca putere la orizontul anului 2030, optim ar fi 3.000-4.000 MW, cu o capacitate de stocare de 5-10 ori mai mare față de puterea instalată, trebuie să ajungem undeva la 20.000 MWh. Capacitățile de stocxare de una-două ore nu vor mai fi suficiente în viitorul apropiat”, a eplicat șeful DEN.

Ivan a mai arătat, că, acum, puterea instalațiilot de stocare din România este de 80 MW, cu o capacitate de 180 MWh, iar anul viitor s-ar putea ajunge la o putere instalată în baterii de 500 MW și o capacitate de 1.200 MWh”.

Piața de echilibrare de energie electrică din România a ajuns la niște niveluri de preț absolut fantastice, care fost, potrivit datelor preliminare transmise de platfotrma de la București în timp real către Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa (ENTSO-E) și de aproape 190.000 de lei/MWh în unele intervale orare. Transelectrica a spus, în unele situații, că datele au fost eronat transmise, dar, când a venit vorba despre prețurile finale de dezechilibru transmise participanților la piața din România după finalizarea calculelor, au fost transmise prețuri de oeste 50.000 de lei/MWh. Un ultim text din seria celor despre prețurile din echilibrare pe care le-am scris găsiți aici:

Transelectrica a comunicat companiilor costurile finale din piața de echilibrare, fără “erori”: 50.000 de lei/MWh în septembrie. Diferențe uriașe între prețurile estimate comunicate inițial la ENTSO-E și cele transmise apoi pieței

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *