Camera Deputaților a votat azi excluderea temporară a Contribuției CfD din facturile clienților de energie electrică, și reintroducerea ei din primăvara viitoare. Efectul este infim în facturile clienților casnici.
Contribuția CfD, care are o valoare mică, de 0,12 lei/MWh (0,000128 lei/kWh) este a opta componentă din factura de energie electrică și a fost deja introdusă în facturi, ca urmare a legislației privind instituirea mecanismului Contractelor pentru Diferență (CfD) ,banii urmând să acopere cheltuielile pe care le vor avea Transelectrica și OPCOM cu derularea acestei scheme. Finanțarea efectivă a schemei, evaluată la 3 miliarde de euro timp de 15 ani, se face exclusiv din bani europeni, din Fondul pentru Modernizare.
Ei bine, deputații au votat azi o lege prin care această contribuție nu va mai fi plătită decât de la 1 aprilie 2025, moment la care vor fi eliminate prețurile plafonate, iar facturile care au fost deja emise cu această taxă, care se colectează din octombrie vor fi “refacturate”. Cităm amendamentele adoptate:
-La articolul 6 litera d) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 16 iulie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, după liniuța a 7-a se introduce o nouă liniuță, liniuța a 8-a, cu următorul cuprins:
«- colectarea contribuției CfD, definită la art. 2 pct. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon, de către furnizorii de energie electrică, respectiv de producătorii de energie electrică cu drept complementar de furnizare, în facturile consumatorilor finali începând cu 1 aprilie 2025;
– Facturile care conțin contribuția CfD, definită la art. 2 pct. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon, emise și încasate, conform reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru perioada dintre data de 1 octombrie 2024 și până la data intrării în vigoare a legii pentru aprobarea prezentei ordonanței de urgență se stornează și se refacturează fără a include contribuția CfD.
Legiuitorul arată că Transelectrica și OPCOM vor recupera eventualele cheltuieli pe care le au cu schema CfD (azi de-abia s-au depus ofertele) începând cu 1 aprilie 2025, pe baza unei reglementări ANRE.
Furnizorii de energie electrică au atras atenția că clienții nu ar fi trebuit să plătească încă de pe acum noua contribuție CfD din factură și nu le este clar dacă acest cost, estimat în final la 100.000 de euro pe lună, va intra în calculul decontării pentru sistemul de prețuri plafonate sau va fi pierderea lor, deși ei nu fac decât să colecteze banii și să îi dea către Transelectrica.