Claudia Griech, directorul E.On România, spune că ofertele de acum din piața de energie nu permit companiei să aibă o strategie de achiziții respondabilă a energiei pentru clienți, iar semnalele de preț sunt peste cotațiile internaționale.
“Știm, în primul rând, că momentul 1 aprilie înseamnă renunțarea la momentul de reglementare pe care îl avem acum. Știm, în același timp, că asistăm în fiecare zi la tot felul de apocalipse care sunt propovăduite pentru ce se va întâmpla după ce statul nu va mai avea grijă de cetățenii lui prin aceste scheme de plafonare. Un furnizor responsabil nu poate să facă altceva decât să își dezvolte o strategie de achiziții de surse energetice la fel de responsabilă”, a spus Claudia Griech la o conferință organizată de publicația Focus Energetic.
“Da, există oferte în piață, dar am observat că sunt doar produse anuale, pe bază de produse anuale nu poți să faci o strategie de achiziție responsabilă, tocmai pentru că nu surprinzi piața în evoluție. La fel, ne uităm că semnalele de preț pe care le primim sunt peste cotațiile internaționale, din nou ne întrebăm de ce se întâmplă asta. Am militat în ultima vreme pentru creșterea nivelului de lichiditate în piață, inclusiv ridicarea barierelor de tranzacționare, asta pentru că o piață lichidă înseamnă o piață funcțională” a explicat Griech problemele din piața de energie.
La începutul acestei luni, șefa E.On Energie a solicitat autorităților să instituie un mecanism obligatoriu de ofertare a energiei electrice în piață, la care să fie obligați producătorii, în contextul re-liberalizării pieței de energie electrică, după un sistem practicat în trecut pentru piața de gaze.
“Dacă este să ne referim la piața de energie electrică, haideți să fim onești și să spunem că noi am fost într-o piață semi-lichidă inclusiv înainte de momentul de criză energetică. La gaze naturale am fost și suntem într-o piață lichidă, așa că precondiția pentru un furnizor – tocmai pentru a putea să cumpere energia din piață în așa fel încât să poată oferi un preț corect către clienții lui – este lichiditatea pieței.
Or, dacă noi nu ne ocupăm de asigurarea cadrului în așa fel încât să avem o piață lichidă, cred că degeaba ne întrebăm cum o să fie prețurile. Este foarte clar, prețurile vor fi întotdeauna aliniate la piață, dar noi trebuie să facem ca piața să fie funcțională.
Și spunem deja de foarte multă vreme, odată cu liberalizarea pieței de gaz, am avut un instrument, respectiv „Gas release program”, un instrument care a asigurat lichiditatea în piață, cred că este foarte indicat ca autoritățile să se gândească, pentru a avea o piață funcțională, să avem și un „Electricity release program”, pentru a putea asigura lichiditatea, implicit competitivitatea pieței”, a spus atunci directorul general al E.On Energie România.
Nu sunt probleme la gaze, dar înmagazinarea de cantități peste consumul anual ar putea crește prețul pentru clienți
În ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, oficialul E.On nu întrevede probleme legate de securitatea aprovizionării, dar atrage atenția că obligația de a înmagazina cantități mari, de care compania s-a achitat, se va traduce în viitor în costuri mai mari pentru clienți, pentru că înmagazinarea costă.
“Nu sunt îngrijorări majore în ceea ce privește asigurarea continuității și a siguranței furnizării de gaze naturale și energie electrică pentru clienții noștri în această iarnă.
În ceea ce ne privește, avem stocuri ușor peste obligația de înmagazinare pe care am avut-o pentru acest sezon. Am auzit și vești bune în ceea ce privește mărirea capacității de extracție. În condițiile în care obligațiile de stocare sunt mult peste necesarul comercial al unui furnizor, trebuie să ne uităm, măcar pentru viitor, dacă această politică exagerat de prudentă este una sănătoasă, în sensul în care până la urmă costurile suplimentare cu înmagazinarea gazelor se regăsesc în prețul plătit de client. Dacă noi, în condiții de iarnă normală, tot rămânem cu gaze în depozit, acest lucru nu face decât să crească prețul către clientul final.
În ceea ce privește importurile, necesarul de import este mult diminuat, aș spune aproape nesemnificativ. Într-adevăr, în condiții de temperaturi foarte scăzute, atunci poate să existe și posibilitatea de importuri, dar pentru această iarnă estimăm că, din livrările curente, plus gazele din depozit, vom reuși să acoperim necesarul de consum al clienților noștri.
E.On Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu de 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi”, a explicat Griech.
Oficialul E.On a amintit că firma practică prețuri sub plafonul maxim, încă de la finalul lui 2022.
E.On Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu de 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi.
ipocrita