Complexul Energetic (CE) Oltenia, singurul producător semnificativ de energie electrică pe bază de cărbune din România, a vândut astăzi pe una dintre piețele de contracte bilaterale energie electrică cu livrare anul viitor la puțin peste 530 de lei/MWh.
CE Oltenia a scos la vânzare pe 22 octombrie, pe piața de contracte bilaterale – versiunea Licitație Extinsă Flex, patru pachete de energie electrică cu livrare bandă, unul la o putere de 10 MW și alte trei la o putere de 5 MW, pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2025. În total circa 220 GWh.
Producătorul a solicitat, de fiecare data, un preț de 530 de lei/MWh. A primit oferte de răspuns la fiecare dintre cele patru sesiuni de licitație, dar tranzacțiile s-au ăncheiat la prețuri destul de apropiate de cele solicitate, respectiv la 530-532 de lei/MWh, rotunjit. Energia a fost cumpărată de cei mai mari doi furnizori de energie ai clienților casnici din România, Electrica Furnizare și PPC.
Ultimele tranzacții cu livrare în anul viitor arată o anumită temdință ca prețurile pentru pachetul bandă să se așeze în intervalul 100-110 euro/MWh, prețuri la care și furnizorii pare că sunt dispuși să cumpere, în contextul în care persistă încă multe necunoscute legate de momentul 1 aprilie 2025, când se va re-liberaliza piața.
Spre exemplu, joia trecută Hidroelectrica a scos la vânzare energie cu acest profil de livrare la 515 lei/MWh (două pachete de câte 5 MW) și a obținut 520-525 de lei. Iar Nuclearelectrica a scos la vânzare energie bandă dar cu livrare doar în prima parte a anului, între 1 ianuarie și 11 mai, la 520 de lei, și a primit 540 de lei/MWh. Cumpărători au fost, de fiecare dată, furnizori cunoscuți cu clienți finali.
CE Oltenia ar putea să funcționeze cu cinci grupuri energetice pe cărbune în această iarnă, în condițiile finalizării retehnologizării unui grup de la Rovinari și a solicitării Transelectrica de a fi pornit un grup oprit de la Turceni, care poate fi repornit prin ordin al ministrului Energiei.