Consiliul de Administraţie al Electrica a aprobat, luni, planul de investiţii al Distribuţie Energie Electrică România pentru perioada 2025-2929, în valoare totală de 3,702 miliarde lei, conform unui raport remis, marţi, Bursei de Valori Bucureşti.
„În cadrul şedinţei din data de 21 octombrie 2024, Consiliul de Administraţie al Electrica (CA ELSA) a aprobat valoarea Planului de Investiţii (PIF – Puneri în Funcţiune) al filialei Distribuţie Energie Electrică România SA (DEER) pentru perioada 2025-2029 (PR5 – a cincea perioadă de reglementare), în valoare totală de 3.702 milioane lei”, se menţionează în raport.
Potrivit sursei citate, planul prevede în 2025 investiţii de 706 milioane lei, în 2026 de 727 milioane lei, în 2027 de 747 milioane lei, în 2028 de 754 milioane lei şi în 2029 de 768 milioane lei.
„Menţionăm că aprobarea planului de investiţii de către CA ELSA a rezultat ca urmare a obligaţiei operatorilor de distribuţie să transmită la ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei n.r) programul de investiţii prognozat pentru PR5 în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a ordinului ANRE nr. 67/2024 de aprobare a Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice”, se precizează în raport.
Dacă ANRE consideră ca programul de investiţii prognozat aferent întregii perioade de reglementare (PR5) respectă prevederile reglementărilor în vigoare, va aproba programul de investiţii, iar valoarea aprobată a acestuia se va include în Baza Reglementată a Activelor (BAR) prognozată pentru PR5, subliniază reprezentanţii Electrica.
Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în unanimitate, în data de 17 septembrie 2024, Ordinele privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, respectiv a Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, care se vor aplica în cea de-a V-a perioadă de reglementare, care începe la data de 1 ianuarie 2025.
Principalele măsuri incluse în noile metodologii se referă la Orientarea operatorilor către realizarea de investiţii în reţea, limitarea pierderilor legate de recunoaşterea în tarifele aplicate de operatori a costurilor privind achiziţia de energie electrică pentru acoperirea CPT şi menţinerea plafonului pentru limitarea creşterii anuale a tarifelor.