Grupul Electromontaj anunță încheierea unui nou parteneriat pe piața europeană cu operatorul național polonez de transport al energiei electrice, Polskie Sieci Elektroenergetyczne, pentru realizarea unei noi linii de înaltă tensiune pe teritoriul Poloniei, anunță compania românească într-un comunicat de presă.
În urma câștigării licitației, Electromontaj a semnat contractul pentru construirea liniei aeriene de înaltă tensiune de 400 kV Żydowo Kierzkowo – Pila Krzewina, în consorțiu cu Romgos Gwiazdowscy.
Linia electrică aeriană de 400 kV, dublu circuit, va face legătura între stațiile de transformare Żydowo Kierzkowo și Piła Krzewina, pe o lungime de 119 de kilometri, înlocuind vechea linie de 220 kV care a fost operațională din 1970.
Proiectul, care începe în 2025 și se va termina în 2027, va crește capacitatea de transmisie la frontiera cu Germania – Polonia – Suedia – Lituania și va îmbunătăți condițiile de producere a energiei din surse regenerabile existente și planificate, inclusiv parcuri eoliene situate pe Marea Baltică, arată comunicatul companiei.
„Suntem extrem de onorați să contribuim și la modernizarea infrastructurii energetice din Polonia prin acest proiect de importanță strategică. Această colaborare ne permite nu doar să ne extindem prezența pe piața europeană, ci și să sprijinim tranziția energetică și integrarea surselor de energie regenerabilă.
Experiența noastră vastă în construirea de linii de înaltă tensiune, alături de parteneriatul solid cu Romgos Gwiazdowscy și Polskie Sieci Elektroenergetyczne, ne va ajuta să livrăm un proiect durabil și de înaltă calitate pentru viitorul energetic al regiunii”, spune Ionuț Tănăsoaica, Director General Electromontaj.
Noul proiect din Polonia se alătură celorlalte proiecte internaționale aflate în desfășurare, ale Electromontaj, câștigate prin licitații, în Finlanda (linie electrică aeriană nouă 400 + 110 kV Huittinen – Forssa), Olanda ( reconductorare linie electrică aeriană Maasbracht – Eindhoven 380kV), Republica Moldova (stații electrice de transformare), Cipru și Iordania.
Pe plan local Electromontaj are peste 200 de proiecte active de realizare a infrastructurii necesare transportului de energie electrică atât prin linii de înalta tensiune, aeriene și subterane, cât și stații electrice de transformare, parcuri eoliene, proiecte de tracțiune urbană, tracțiune feroviară, retehnologizări de centrale hidroelectrice, dar și infrastructură electrică pentru sisteme de irigații.
Electromontaj este o companie de construcții în domeniul energiei electrice, înființată în 1949, cu proiecte în întreaga lume, lider pe piața din România potrivit propriei evaluări. Electromontaj proiecteaza, construiește, transformă și menține infrastructura pentru transportul și distribuția energiei electrice și este o companie cu capital privat 100% autohton.
Activitatea de producţie internă este organizată în puncte de lucru răspândite pe tot cuprinsul ţării, în unităţi de producţie proprii în Bucureşti (Fabrica de Stâlpi Zincați) şi în Câmpina (Fabrica de Cleme și Armături). Electromontaj deține propria Stația de Testări pentru Stâlpi Electrici din București, una dintre cele mai mari din lume. Electromontaj are peste 2.000 de angajați iar din grup fac parte companiile Emfor, Iproeb, Electrotehnica și Hidroconstrucția.