Oficialii companiei daneze Jantzen Renewables, cunoscut dezvoltator care a vândut către Petrom, un ansamblu mare de proiecte fotovoltaice, de 710 MW, arată cât de greu și complicat este proiectul de autorizare al unui proiect în regenerabile doar până la ajunge la nivelul de “ready to build”
“Sunt surprins cât de greu poate fi să dezvolți proiecte în Romania, cât de greu este sa explici ce vrei să faci, cât de greu este sa poți să aduci un proiect la nivelul la care să treaca un due diligence făcut de o firma bună de avocatura. Este foarte greu sa estimezi”, a spus Razvan Popa, CEO al Jantzen Renewables, compania care dezvoltă proiecte în regemerabil în România și care a vândut un proiect uriaș din sudul României către Petrom.
Declarația a făcută în cadrul evenimentului “The Sustenability Change”, organizat de către jurnalul de tranzacții MIRSANU.ro.
„În portofoliul pe care l-am vândut catre Petrom, au fost 789 de avize si autorizații, care trebuie obținute într-un termen prevazut de lege, de 12 sau 18 luni depinde cum calculezi. Ca și timp, tranzacția a durat aproape 2 ani. Era și un portofoliu mare”, a spus Popa, care a dat câteva detalii incredibile: „Unul dintre lucrurile care ne-au ținut probabil șase luni pe tranzacție a fost faptul că a trebuit să securizăm, să cumpărăm practic traseul viitoarei linii aeriene de la stația de transformare nouă pana la linia Transelectrica. Trebuie sa obții niște drepturi reale ca să treci cu cablul (…). Ne mai trebuia 5 metri, iar pentru acei 5 metri liniari ca să trecem cu cablul pe deasupra, a trebuit să avem de-a face cu 21 de persoane care erau coproprietari ai acelor 5 metri liniari și să le facem astfel 17 mosteniri la rând”, a explicat oficialul Jantzen Renewables.
Puteți vedea integral declarațiile lui Răzvan Popa accesând jurnalul de tranzacții MIRSANU.ro.
La finalul lui septembrie OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a finalizat achiziția mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice de la compania daneză Jantzen Renewables.
Proiectele urmează să fie construite în județul Teleorman și sunt acum la stadiul „gata de construit” („ready-to-build”). Puterea instalată a acestor parcuri fotovoltaice va fi de circa710 MW, fiind printre cele mai importante proiecte de acest tip și în acest stadiu din Europa de Sud-Est. Tranzacția a fost aprobată de Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe, a anunțat Petrom.
Acordul pentru vînzarea proiectelor din Teleorman a fost semnat vara trecută.
Producția estimată pentru 25 de ani de funcționare este de peste 20.000 GWh, producția sa anuală fiind suficientă pentru a furniza echivalentul a aproximativ 70% din consumul casnic anual al municipiului București.
Înființată în 2020, Jantzen Renewables este un spin-off din Jantzen Development. Echipa principală având peste 15 ani de experiență și un palmares în dezvoltarea de proiecte în România, Jantzen Renewables s-a impus rapid ca un jucător important în ecosistemul energiei regenerabile. În prezent, compania dezvoltă o rețea de proiecte active însumând peste 2GW de energie regenerabilă în toată țara.