Sorin Elisei, director general în Ministerul Energiei, este mai nou și reprezentantul României în Fondul de Modernizare al Comisiei Europene, prin care se finanțează investiții în energie în zece țări membre, printre care și România.
Sorin Elisei apare ca membru în Comitetul de Investiții, din partea României, potrivit datelor de pe site-ul Fondului. El o înlocuiește pe Elena Popescu, cea care reprezenta România până acum în această structură. Poziția nu este remunerată.
Comitetul de Investiții este compus din 10 reprezentanți ai fiecărei țări care are dreptul la finanțare din Fondul de Modernizare (câte unul din fiecare țară), 3 reprezentanți ai statelor ne-beneficiare, aleși, un reprezentant al Comisiei Europene și unul al Băncii Europene de Investiții (BEI).
Comitetul de Investiții se întrunește de două ori pe an, iar principalul său rol este de a evalua și în final a decide asupra finanțării proiectelor ne-prioritare (România are un mare interes aici, pentru că noi încă vrem bani europeni pentru rețele de gaze, de exemplu) depuse pentru finanțare de fiecare stat dintre cele zece.
Sorin Elisei este director general al Direcției de Politici Energetice din Ministerul Energiei. Înainte de asta a fost consultant pe aria de energie și resurse la Deloitte.
Fondul de Modernizare este un instrument cu care operează politica de climă a Uniunii Europene pentru finanțarea investițiilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile și de creștere a eficienței energetice. El este alimentat cu banii obținuți din vânzarea certificatelor de emisii, iar banii merg către finanțarea de proiecte energetice către zece state din UE: Bulgaria, Cehia, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
România speră ca, până la finalul existenței acestui Fond – anul 2030, să fi atras circa 16 miliarde de euro pentru proiecte din acest Fond.