Importurile de cărbune ale Chinei au ajuns la maxime lunare, în septembrie

Importurile chineze de cărbune au crescut la un maxim lunar în septembrie, datorită creșterii consumului și scăderii prețurilor internaționale ale acestei resurse energetice, care a devenit uneori mai ieftină din import decât din producția internă.

China a importat luna trecută un total de 47,6 milioane de tone de cărbune, o creștere de 13% față de septembrie 2023, potrivit datelor Administrației Generale a Vămilor din țară, scrie OilPrice.

Producția de energie electrică pe bază de cărbune a revenit pe creștere în China în ultimele săptămâni, asta în condițiile în care cererea de cărbune din sectorul chimic a stimulat, de asemenea, consumul, au declarat analiști pentru Reuters.

Pe fondul creșterii cererii și al scăderii prețurilor internaționale, China a importat un volum record de cărbune în septembrie, deoarece oferta de import a fost mai ieftină decât cărbunele extras pe plan intern.

Referința asiatică a prețurilor cărbunelui, la Newcastle, în Australia, a fost în scădere în cea mai mare parte a lunii trecute. Cel mai scăzut nivel din septembrie, de 136,46 dolari pe tonă metrică, atins la 23 septembrie, a reprezentat o scădere de 7% față de maximul din august, de 147,13 dolari pe tonă, potrivit estimărilor Reuters.

China a înregistrat în august prima creștere a producției de energie electrică pe bază de cărbune din ultimele patru luni, cărbunele rămânând o parte vitală a sistemului, în pofida creșterii spectaculoase a producției din surse de energie curată și a ponderii tot mai mari a energiei regenerabile în mixul de energie electrică.

Producția de energie electrică a Chinei din surse termo – care sunt predominant centrale alimentate cu cărbune – a crescut cu 3,7% în august față de aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor oficiale chineze citate de editorialistul Reuters Clyde Russell.

În timp ce China urmărește extinderea rapidă a capacității sale de energie regenerabilă, nu renunță la cărbune. A doua cea mai mare economie a lumii este lider în ceea ce privește investițiile și instalațiile de energie regenerabilă la nivel mondial și are un rol dominant în multe dintre lanțurile de aprovizionare ale producției de energie verde, inclusiv echipamente solare, prelucrarea litiului, precum și mineritul și prelucrarea altor metale esențiale pentru baterii.

Dar China continuă, de asemenea, să își extindă parcul de centrale pe cărbune, pe măsură ce cererea de energie electrică crește, pentru a asigura securitatea energetică și aprovizionarea stabilă cu energie electrică, în special în perioadele de vârf ale cererii, mai arată OilPrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *