Toți indicatorii operaționali ai Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, au stat mai prost după primele nouă luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu o singură excepție: cantitățile vândute în piața de echilibrare.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică, controlat de stat și listat la Bursa de Valori București, a raportat pentru primele nouă luni ale anului o producție netă de energie electrică de doar 11 TWh, în scădere cu 22% față de primele nouă luni ale anului precedent, conform datelor trimise Bursei. A scăzut atât producția din centralele hidro, cvasidominantă în portofoliul companiei, dar și cea a unicei capacități non-hidro, parcul eolian de la Crucea – minus 13% pentru el.
Desigur, scăderea este efect al unui an foarte slab din punct de vedere aș hidraulicității, însă, pe de altă parte, problemele de Porțile de Fier 1, despre care am scris AICI, nu au putut permite companiei să beneficieze corespunzător de debitele mai mari ale Dunării din luna septembrie.
La rândul lor, cantitățile de energie vândute pe piața angro au scăzut și ele, mai accentuat, cu 31%, până la 6,9 TWh, dar cantitățile vândute clienților finali au scăzut mai puțin, cu doar 11%, la 4 TWh. Compania a cumpărat însă mai puțină energie din piață, doar 654 GWh, adică doar jumătate din cantitatea primelor nouă luni din 2023, cel mai probabil achiziția – mai puțină – fiind făcută pentru onorarea obligațiilor contractuale.
Singurul rezultat operațional pe plus: vânzările de energie în piața de echilibrare, acolo unde în acest an au fost înregistrate niveluri record de preț, de zeci de mii de lei pe MWh. Aici, volumele livrate au crescut cu 64%, la 397 GWh. Cum piața de echilibrare funcționează însă după principiul „pay-as-cleared”, nu putem ști în ce măsură Hidroelectrica, prin ofertele sale în echilibrare, a dictat prețul, sau l-a primit doar ca efect al altor oferte, pentru energia activată în echilibrare.
Prețul în piața de echilibrare a fost și de 100.000 de lei/MWh, dar Transelectrica a spus ulterior că a fost o eroare. La peste 60.000 de lei/MWh sau în multele intervale cu peste 10.000 de lei, operatorul nu a informat însă că au fost erori.
Iată tabelul cu rezultate operaționale ale Hidroelectrica la nouă luni:
Odată cu prezentarea rezultatelor financiare la nouă luni, vom vedea veniturile obținute de companie inclusiv în piața de echilibrare. La șase luni, ele au au crescut cu 123%, la 450 milioane RON, de la 202 milioane RON înregistrate în prima jumătate a anului 2023.
La o ieșire recentă în spațiul public, Karoly Borbely, CEO al companiei, a dat de înțeles, voalat, că și alte companii ar trebui să participe la echilibrarea sistemului energetic în contextul exploziei regenerabilelor. „Nu e suficient să fim doar noi; mă bucur să văd Romgazul că este într-o perioadă extrem de bună, văd că nuclearul se mișcă foarte bine. Aceste lucruri arată că, în sfârșit, după mulți ani, există o direcție foarte clară pentru zona de investiție”, a declarat Borbely, la o conferință a publicației Profit.ro.
Consiliul Concurenței de uită la piața de echilibrare dar nu are suspiciuni legate de Hidroelectrica
Analizăm preţurile de echilibrare de pe piaţa de energie şi ne uităm foarte atent la cum se formează acestea, dar până acum nu există niciun fel de suspiciune că lucrurile funcţionează cu încălcarea Legii concurenţei, a declarat la începutul acestei luni vicepreşedinte Consiliului Concurenţei, Dan-Virgil Pascu.
„În ce priveşte preţurile de echilibrare, avem în curs o analiză, nu o investigaţie. Nu există niciun fel de suspiciune că lucrurile funcţionează cu încălcarea Legii concurenţei, însă căutăm să înţelegem de unde preţurile acestea. Ştiţi mai bine decât mine că acestea sunt punctuale, nu au caracter de continuitate. În orice caz, ne uităm foarte atent pe piaţa aceasta de echilibrare şi încercăm să înţelegem cum se formează preţurile. Am venit, într-adevăr, cu propuneri către legiuitor. Noi avem o cooperare bună şi cu ANRE. Avem o problemă, într-adevăr, pe interconectare, pe piaţa de echilibrare cu ţările din proximitate Ungaria, Bulgaria, Grecia, Slovacia, acolo ar trebui ar trebui investit. Evident că în situaţia în care am avea o piaţă regională, interesant ar fi să avem o piaţă unică realmente şi pe componenta de echilibrare. Preţurile nu vor mai fi aşa de mari nici în România”, a afirmat Pascu, la o conferință organizată de publicația InvesTenergy.
În ceea ce priveşte investigaţia referitoare la Hidroelectrica, acesta a precizat că autoritatea este mulţumită de modul în care compania îşi respectă angajamentele.
„În ceea ce priveşte Hidroelectrica, am avut într-adevăr o investigaţie. Noi am suspectat că cei de la Hidroelectrica reţin sau nu comercializează cantitate de energie electrică pe piaţa pentru ziua următoare, pentru a creşte artificial preţurile şi a câştiga. Pe de altă parte, pe piaţa de echilibrare, investigaţia noastră s-a încheiat cu angajamente. Ei şi-au asumat nişte obligaţii. Angajamentele au o durată de trei ani. Suntem în ultimul an. Vom face o evaluare finală, însă monitorizăm periodic obligaţiile (…) Ei şi-au asumat, s-au angajat să despartă departamentele care se ocupă de comercializarea pentru PZU, respectiv piaţa de echilibrare. Până la momentul la care vorbim, suntem foarte mulţumiţi de maniera în care Hidroelectrica a înţeles să-şi respecte angajamentele”, a subliniat reprezentantul autorităţii de concurenţă.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. În plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW şi o cotă de 13% din piaţa de furnizare.
Dl Nicut, când se vorbește de dezechilibre sigur nu se vorbește de eroarea lor de achiziție pentru activitatea de furnizare ? Spun asta pentru ca este fix sub cantitatea furnizata…