Grupul petrolier ungar MOL se așteaptă ca rafinăriile sale să fie capabile să proceseze și țiței non-rusesc până la sfârșitul anului 2026, cu un an mai târziu decât era planificat, deoarece unele proiecte de ajustare au fost amânate, a declarat un oficial al MOL, scrie Reuters.
În urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, Uniunea Europeană a interzis statelor sale membre să importe petrol rusesc, dar a scutit Ungaria, Slovacia și Republica Cehă pentru a le permite să găsească rute și livrări alternative.
Cu toate acestea, unele persoane din conducerea blocului comunitar, cel mai recent președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au declarat că Ungaria nu a făcut suficient pentru a renunța la petrolul și gazele rusești.
MOL are două rafinării, în Slovacia și Ungaria, care sunt alimentate cu țiței rusesc prin ramificația sudică a oleoductului Druzhba. Compania a spus că a investit în tehnologia necesară pentru diversificare, să nu mai proceseze doar petrolul de tip Ural, dar progresele au fost mai lente decât se aștepta.
Viktor Sverla, vicepreședinte MOL pentru strategie și sustenabilitate, a declarat joi pentru Reuters că MOL poate rafina în prezent până la 30%-40% țiței non-rusesc la rafinăriile sale din Slovacia și Ungaria. „Există investiții în curs prin care am putea crește acest procent la 100% până la sfârșitul anului 2026”, a spus Sverla.Președintele executiv al MOL, Zsolt Hernadi, declarase pentru Reuters în aprilie 2023 că MOL va putea alege între țiței rusesc sau non-rusesc pentru rafinăriile sale până la sfârșitul anului 2025 sau începutul anului 2026.
Sverla a declarat că întârzierile s-au datorat complexității neprevăzute în executarea celor 24 de proiecte planificate pentru modernizarea rafinăriilor și necesității unor investiții logistice suplimentare în capacitățile de depozitare și de amestecare. El a adăugat că MOL ar putea finaliza proiectele în următorii doi ani, cu un cost de 500 de milioane de dolari, limita inferioară a intervalului de investiții de 500-700 de milioane de dolari pe care l-a dat în 2023.
Sverla a mai spus că MOL poartă discuții cu Janaf, operatorul de conducte petroliere din Croația, cu privire la un contract pe termen lung pentru transportul de țiței prin conducta adriatică, dar a refuzat să comenteze volumele planificate sau să detalieze taxele de tranzit, pe care MOL le-a criticat pentru că sunt prea mari.
„Nu suntem foarte mulțumiți de actualele taxe de tranzit și avem încredere că vom putea reduce aceste taxe în viitor, dar un aspect și mai important pentru noi este că ar trebui să avem un contract pe termen lung”, a declarat el. „Cu toate acestea, conducta Druzhba este vitală pentru noi, iar obiectivul nostru este de a avea o aprovizionare diversificată cu țiței, bazându-ne atât pe petrol rusesc, cât și pe cel din afara Rusiei.”
Întrebat dacă MOL este pregătită pentru expirarea, la 5 decembrie, a scutirii pe care Uniunea Europeană a acordat-o Slovaciei pentru a exporta combustibil produs din petrol rusesc, Sverla a declarat că MOL ar putea crește cota de țiței non-rusesc la rafinăria sa slovacă la 50%, dacă este necesar.