Șeful companiilor de furnizare de energie electrică ale grupului PPC din România spune că actuala schema de sprijin pentru clienții casnici de energie electrică trebuie ajustată, în contextul în care sunt acum discuții pentru continuareaei și după momentul 1 aprilie 2025, când piața ar urma să fie liberalizată.
“Astăzi avem o schemă care a fost făcută la un moment dat, e clar că principiile trebuie schimbate. Da, pentru că nu putem să avem jumătate din clienții rezidentiali clienți vulnerabili. Și atunci schema trebuie ajustată astfel încât să fie corectă pentru toți participanții, inclusiv pentru furnizori, care în momentul de față sunt cei care duc greul. (…) Să nu uităm ca, înainte de toată criza energetică, marja unui furnizor era de 2-3%. Nu este un business care să aibă backup, tocmai din lipsă de predictibilitate”, a spus Ionuț Dună, la o conferință pe teme de energie organizată de Profit.ro.
În contextul în care discuțiile merg acum în ideea susținerii clienților vulnerabili de energie electrică și după terminarea actualei scheme de prețuri plafonate, la 31 martie 2025, Dună spune că ar trebui clar definit cine este vulnerabil.
“Clientul vulnerabil, este, clar, important și pentru furnizor, și trebuie făcut ceva în acest sens, însă trebuie foarte mult lucrat la definiția acestui client vulnerabil.
Astăzi, clienți a 60% din volumele pe care noi le furnizam – dacă este să ne uităm la prețul actual al pieței și vorbesc aici și de client rezidențial, și de client business – nu vor avea o creștere, sunt la plafonul de 1,3 ron, ceea ce înseamnă un preț corect al zilei de astăzi. Să nu uităm că furnizorii sunt cei care practic integrează tot lanțul energetic. Da, furnizorul e cel care cumpără energia de la un producător la prețul pe care producătorul îl solicită astăzi. Deci avem nevoie de predictibilitate”, a mai spus Dună.
Companiile de furnizare ale grupului PPC în România – două la număr, dar vor fuziona – cu circa 3,1 milioane de clienți în România.
Declarațiile oficialului PPC au venit după cele ale ministrului Energiei, Sebastian Bucurduja, pe care le puteți citi aici: