MOL își extinde prezența în sectorul de producție de gaze din Azerbaidjan

Grupul MOL și partenerii săi din joint-venture au semnat acorduri comerciale pentru dezvoltarea unor rezerve de gaze din Azerbaidjan, potrivit unui comunicat de presă al companiei maghiare.

După SOCAR și BP, MOL este al treilea cel mai mare acționar în câmpul petrolifer ACG, unde au fost identificate rezervoare de gaze neasociate sub și deasupra rezervoarelor de petrol producătoare, arată MOL

Grupul MOL și asociații săi au semnat acorduri comerciale pentru dezvoltarea rezervelor de gaze din Azerbaidjan. După compania petrolieră de stat din Republica Azerbaidjan (SOCAR) și BP, operatorii câmpului ACG, MOL este al treilea cel mai mare acționar din câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG), unde au fost identificate zăcăminte de gaze neasociate (NAG) sub și deasupra rezervoarelor producătoare de petrol.

Noile acorduri comerciale modifică cadrul actual al acordului de împărțire a producției (PSA) ACG, permițând părților să avanseze cu explorarea, evaluarea, dezvoltarea și producția din zăcămintele NAG ale câmpului ACG. Se evaluează că resursele ACG NAG din sit sunt semnificative, de până la 4 trilioane de picioare cubice (aproximativ 112 miliarde de metri cubi).

Forarea pentru sonda inițială de producție a început deja de pe platforma Chirag de Vest, iar așteptarea este ca primele gaze să fie extrase în 2025. Sonda este importantă, deoarece va furniza o evaluare prin producție care va sta la baza planurilor de dezvoltare viitoare.

Evenimentul în cadrul căruia a fost oficializat parteneriatul a avut loc la Baku cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a semnării Acordului de împărțire a producției ACG în 1994.

În plus, președintele și directorul general al Grupului MOL, Zsolt Hernádi, și directorul general al SOCAR, Rovshan Najaf, au semnat un Memorandum de Înțelegere la Baku pentru evaluarea potențialelor oportunități de explorare în regiunea Shamakhi-Gobustan. În temeiul Memorandumului de Înțelegere, Grupul MOL și-a exprimat intenția de a contribui cu experiența, cunoștințele tehnice și comerciale și resursele financiare la dezvoltarea în continuare a extracției de hidrocarburi din Azerbaidjan.

„Ziua de azi marchează o etapă importantă în evoluția Grupului MOL, deoarece, după ani de zile de dezvoltare și producție în câmpurile petrolifere din Azerbaidjan, ne extindem prezența locală prin intrarea în sectorul de dezvoltare a rezervelor de gaze. Acest lucru se datorează cooperării remarcabile cu SOCAR și partenerii proiectului ACG.

De asemenea, aceasta este o zi importantă din punctul de vedere al cooperări economice dintre Azerbaidjan și Ungaria și, datorită relațiilor guvernamentale excelente dintre țările noastre, am reușit să consolidăm parteneriatul. ACG are un rol esențial în producția noastră de hidrocarburi, deoarece este cel mai mare dintre contribuitorii noștri internaționali. Totodată, implicarea MOL în acest proiect reprezintă cea mai puternică legătură economică a celor două țări. În plus, ACG are un rol esențial în asigurarea securității energetice a Europei Centrale. Producția de pe acest câmp ne oferă flexibilitate în aprovizionarea cu țiței pentru rafinăriile noastre atât din Slovacia, cât și din Croația, astfel încât întreaga regiune beneficiază de acest parteneriat.

În acest context, sunt onorat să semnez un Memorandum de Înțelegere cu partenerul nostru de încredere, SOCAR. Parteneriatul acesta are un potențial mare și ne așteptăm să avem noi realizări în explorarea pe uscat în Azerbaidjan, alături de dezvoltarea continuă offshore a ACG. Avem deschiderea de a continua să extindem acest parteneriat,” a declarat Zsolt Hernádi, președinte și CEO al Grupului MOL.

Grupul MOL a intrat pe piața din Azerbaidjan în 2020 prin achiziționarea unei cote de 9,57% din câmpul petrolier Azeri-Chirag-Gunashli („ACG”), unul dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din lume. În plus, a achiziționat o cotă efectivă de 8,9% din conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan („BTC”), care este folosită pentru a transporta țițeiul către portul mediteranean Ceyhan. Această cotă reprezintă 15% din producția totală a MOL și 25% din rezervele totale începând cu 2023. Oleoductul BTC are un rol important în aprovizionarea cu petrol a rafinăriilor Grupului MOL din Europa Centrală și de Est, inclusiv a rafinăriei Rijeka din Croația.

“Activele azere oferă Grupului MOL flexibilitatea de a de a decide dacă  vinde cota de petrol produsă la ACG în portul Ceyhan către terți sau dacă va fi utilizată în regiunea central-europeană pentru a contribui la securitatea energetică europeană și pentru a îmbunătăți flexibilitatea aprovizionării companiei cu țiței. Deși este un acționar minoritar, MOL contribuie activ la dezvoltarea ACG, folosindu-se de cele opt decenii de expertiză în gestionarea zăcămintelor și optimizarea subsolului și a producției”, mai arată MOL

Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări și o forţă de lucru formată din 25.000 de angajaţi în întreaga lume. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2.400 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *