Începe construcția parcului eolian de 200 mil. euro al gigantului Trafigura din România

Dezvoltatorul suedez OX2 a semat cu constructorul global de infrastructură CJR Renewables contractul de construcție a parcului eolian de 99,2 MW din estul României pe care l-a vândut, la stadiul de proiect, unei firme cotrolate de traderul global de mărfuri Trafigura. Construcția începe curând, iar parcul va fi operațional peste un an și jumătate.

“Suntem încântați să anunțăm că CJR Renewables a fost desemnat constructor al unui un parc eolian situat în partea de est a României, în colaborare cu OX2(…) Construcția urmează să înceapă în al treilea trimestru al anului 2024, iar punerea în funcțiune este planificată pentru prima jumătate a anului 2026”, a informat CJR Renewables.

Contractul de lucrări include:

– Inginerie \(Design\)

– Construcția a 26,3 km de drumuri

– 16 platforme de macara

– 16 fundații pentru turbine

– 25,2 km de șanțuri pentru cabluri la medie tensiune

– Substație 110/33kV

Proiectul își are amplasamentul în estul României, va avea 16 turbine Vestas, model V162-6,2 MW, și are asigurat accesul la rețea printr-un contract de racordare semnat cu Transelectrica în martie 2023. Dezvoltator al proiectului este sucursala locală a companiei suedeze OX2. Producția anuală de energie estimată a parcului eolian este de aproximativ 312 GWh, acoperind consumul anual de energie electrică a 51.000 de gospodării și contribuind la o reducere de aproximativ 150.000 de tone a emisiilor de CO2 pe an.

În luna august, firma Nala Renewables a încheiat un acord de cumpărare a proiectului de la OX2. Compania OX2 este responsabulă de construcția parcului eolian, iar tranzacția a inclus un acord de vânzare de energie în avans (Power Purchase Agreement – PPA) pe 12 ani cu o corporație multinațională nespecificată. Acordul acoperă o parte semnificativă din producția de energie electrică generată de parcul eolian. Tranzacția s-a ridicat la 214 milioane de euro, potrivit anunțului făcut atunci. Odată pus în funcțiune, OX2 va răspunde de managementul tehnic și comercial al proiectului, supravegherea operațiunilor și optimizarea producției.

„Finalizarea primului parteneriat OX2 în România consolideaza poziția noastra pe o piață în ascensiune. Prin gestionarea întregului ciclu de viață al proiectului, de la dezvoltare la operare, asigurând și un PPA (contract bilateral pe termen lung) pe 12 ani, creăm valoare tangibilă și pe termen lung contribuind semnificativ la tranziția energetică”, a declarat atunci Lăcrămioara Diaconu-Pințea, Country Manager OX2 România. Dezvoltatorul suedez a intrat pe piața românească în 2021 și au un portofoliu de cinci proiecte eoliene onshore, cu o capacitate totală de 620 MW.

Nala Renewables este un joint-venture între grupul Trafigura, unul ditre traderii globali de mărfuri din lume (în special metale și petrol) și fondul de investiții IFM Investors, cu sediul în Melbourne. Compania a mai achiziționat proiecte în România (61 MW în fotovoltaic în Caraș) și are ca țintă o capacitate la nivel global de 4.000 MW în anul 2025.

CJR Renewables, parte a grupului CJR fondat în Portugalia în anii ’70, a intrat în sectorul construcției de regenerabile în 2002, punând în funcțiune primul său parc, iar astăzi este o companie multinațională cu un portofoliu de peste 13.000 MW construiți la nivel global. Compania este prezentă și în România, unde a fost implicată în costrucția a aproape 630 MW, potrivit datelor proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *