Simtel, grup românesc de inginerie și tehnologie, alături de PRIME Batteries Technology, unul dintre cei mai importanți producători de soluții de stocare a energiei din Uniunea Europeană și singurul producător de baterii din România, anunță semnarea unui parteneriat pentru dezvoltarea de tehnologii avansate în domeniul energiei regenerabile, arată un comunicat de presă.
Primul proiect inovator realizat în comun și din surse proprii de către cele două companii românești este un sistem de stocare a energiei alimentat cu energie din panouri fotovoltaice la Schitul Românesc Prodromu, situat pe Muntele Athos, Grecia.
Proiectul de la schitul românesc, Prodromu, marchează prima fază a unei inițiative mai ample. În această etapă, Simtel a integrat bateriile produse de PRIME într-un sistem ce include producția de energie regenerabilă din panouri fotovoltaice cu o putere de 100 kWp și baterii cu o capacitate totală de 512,4 kWh (0,5 MWh). Sistemul utilizează invertoare autonome (off-grid), Victron, furnizate de compania românească Darcom Energy.
Proiectat pentru a permite extinderea capacității de stocare a bateriilor în etapele viitoare, acest microsistem energetic va fi extins în a doua fază prin instalarea suplimentară a 120 kWp de panouri fotovoltaice, operațiune ce va fi realizată de Simtel în luna octombrie a acestui an. Sistemul integrează trei generatoare diesel deja existente, care pot funcționa alternativ sau simultan, oferind astfel flexibilitate și asigurând continuitatea alimentării cu energie atunci când este necesar.
Sistemul de energie regenerabilă dezvoltat și implementat de Simtel și PRIME contribuie semnificativ la independența energetică a comunității monahale de la Prodromu, prin eliminarea aproape completă a necesității utilizării generatoarelor diesel, arată compania De asemenea, odată finalizată și a doua etapă, sistemul energetic va avea o capacitate totală de 220 kWp în panouri fotovoltaice și va produce aproximativ 308 MWh de energie solară anual, generând economii de aproximativ 60.000 de euro pe an și reducând emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 206 tone pe an.
„În cadrul Simtel, fiind recunoscuți ca lider de piață în domeniul energiei regenerabile din România, ne concentrăm în permanență pe inovație și sustenabilitate în toate proiectele noastre. Parteneriatul cu PRIME ne permite să dezvoltăm soluții inovatoare și sustenabile care răspund nevoilor actuale de eficiență energetică și reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Prin integrarea celor mai avansate tehnologii în domeniul energiei regenerabile, contribuim la optimizarea costurilor pentru clienții noștri, precum și la creșterea independenței energetice în locații izolate sau dificile din punct de vedere logistic. Suntem dedicați să oferim soluții fiabile, scalabile și prietenoase cu mediul înconjurător, care sprijină atât companiile și organizațiile, cât și comunitățile locale în tranziția lor către surse de energie verde.” a declarat Mihai Tudor, CEO al Simtel.
Simtel este un grup de tehnologie, inginerie și inovare, cu origini românești, prezență internațională și o viziune globală. Grupul oferă companiilor și organizațiilor soluții complete și ecosisteme integrate, de la consultanță, autorizare, proiectare, inginerie și construcție, până la mentenanță, operare, măsurare, control și furnizare de energie.
PRIME Batteries Technology este unul dintre cei mai importanți producători de soluții de stocare a energiei din Uniunea Europeană. Eeste unica companie românească producătoare de baterii Li-ion și sisteme de stocare a energiei, dovedind o prezență notabilă în diverse sectoare precum cel industrial, automotive, maritim și de Large Scale BESS. PRIME Batteries Technology își extinde capacitatea de producție la 2,3 GWh până la finalul anului 2024, consolidându-și poziția de jucător cheie în lanțul valoric al bateriilor din Europa.
sursă foto: Basilica.ro
Proiectul realizat de Simtel și PRIME Batteries la Schitul Prodromu din Muntele Athos este un exemplu remarcabil de inovație și sustenabilitate. Cum crezi că astfel de inițiative pot influența comunitățile izolate și dificultățile logistice, oferindu-le independență energetică și reducând impactul asupra mediului? De asemenea, crezi că dezvoltarea acestor tehnologii va avea un impact semnificativ asupra extinderii energiei regenerabile în zonele mai puțin accesibile din România sau din alte regiuni?