Parcul hibrid eolian-fotovoltaic deținut și operat de grupul Engie de la Gemenele din județul Brăila a început testele. Este prima unitate de acest fel din portofoliul de regenerabile al Engie din România și, în același timp, cel mai mare parc hibrid din România finalizat la această dată.
Engie a instalat în localitatea Gemenele, în care avea un parc eolian operațional încă din 2013, de 47,5 MW, și un parc fotovoltaic de 9,3 MWp, astfel că a rezultat un parc hibrid cu o capacitate totală de circa 57 MW.
Parcul fotovoltaic a obținut autorizația de construire în august 2023, iar din iunie 2024 el este în teste, urmând să demareze în curând operarea comercială. Parcul de 9,3 MWp are 17.000 de panouri, 33 de invertoare și două puncte de transformare.
Potrivit datelor noastre, la acest moment este cel mai mare parc hibrid, eolian-fotovoltaic, operațional din România. Este, de asemenea primul parc hibrid din portofoliul Engie România. Investiția totală de la Gemenele s-a ridicat la 75 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro acum, în parcul fotovoltaic, și 68 de milioane de euro în deceniul trecut, când s-a pus în funcțiune parcul eolian.
Centrala hibridă va genera anual aproximativ 140 GWh, echivalentul consumului anual de energie electrică a peste 46.800 de gospodării.Fiecare kWh produs de centrala fotovoltaică contribuie la reducerea emisiilor de CO2, rezultând o economie anuală estimată la aproximativ 49 kilotone.
“Am mai adăugat încă o capacitate de producție, este primul proiect hibrid unde combinăm solar și vânt, și aste ne va ajuta să oferim mai multe contracte de tip PPA (power purchase agreement n.red.) clienților noștri, Este una dintre soluțiile pe care trebuie să le punem pe piață pentru a evita volatilitatea. Un proiect ca Gemenele nu se face ușor, am avut mii de mici obstacole, dar echipele noastre și ale partemerilor le-au depășit”, a spus Nicholas Richard, CEO al Engie România.
Ambiții de 1.000 MW instalați în 2030
Engie are acum instalați în eolian și fotovoltaic circa 211 MW în România, iar planurile companiei sunt de a avea operaționali 1.000 MW la nivelul anului 2030. Potrivit lui Cristian Buzan, deputy general manager, în acest moment Engire are în analiză proiecte în România de 750 MW. “Am investit în regenerabile 180 de milioane de euro în România din 2011 până acum, vom mai avea sute de milioane de euro de investit având în vedere ambiția noastră de a avea 1 GW în 203o – la finalul acestui an vom avea 250 MW. Contează însă foarte mult securizarea veniturilor, predictibilitatea, e greu de făcut investiții dacă nu avem siguranța recuperii investiției”, a spus Buzan.
El a confirmat că Engie se va înscrie cu proiecte pentru a încerca să obțină finanțare prin viitorul mecanism al Contractelot pentru Diferență (CfD), dar nu se bazează doar pe asta. “Vom participa la liciitația CfD, și încurajăm autoritățile să aibă cât mai multe astfel de runde de licitații, dar mizăm și pe cotractele pe termen lung (PPA – n.red) directe cu clienții comerciali”, a explicat Buzan.
Grupul de companii ENGIE Romania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, producție din surse regenerabile și furnizare de energie electrică, precum și soluții verzi și servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice. ENGIE Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de peste 2 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de 23.255 km, deţin o capacitate de producție din surse verzi de 202 MW şi au peste 4.300 de angajaţi.
Citește și:
Integrare la Engie România – compania absoarbe mai multe firme de energie regenerabilă
Acest Buzan mănâncă ”eclere” cu kilogramul. Spun asta pentru că – in acest sector de activitate – problema nu este recuperarea investiției, ci în cât timp se amortizează investiția. Din moment ce fiecare roman are un telefon mobil și / sau un laptop, iar fiecare familie are un frigider, un televizor și o mașină de spălat, nu se pune problema recuperării investiției. Nu mai spun că energia electrică generată poate fi vândută firmelor. Aparatele de sudare, strungurile și frezele, podurile rulante, compresoarele ….. toate consumă energie electrică.