Repornirea Unității 1 de la Cernavodă se amână, ceea ce face ca, și în miezul zilei, cu o producție hidro anemică și una fotovoltaică redusă, România să importe aproape o treime din consumul de energie electrică.
Unitatea 1, de 700 MW, a centralei nucleare de la Cernavodă, care este cel mai mare grup energetic din Sistemul Energetic Național (SEN), s-a deconectat automat de la SEN ieri la jumătatea zilei.
“Declanșare intempestivă din cauza unei disfuncționalități în partea clasica a centralei (protecția unui transformator de evacuare putere), fără impact asupra securității nucleare”, este motivul avariei, comunicat de Nuclearelectrica, operatorul centralei, către Transelectrica.
Potrivit primului anunț legat de mometul estimat al repornirii, Unitatea 1 ar fi urmat să să producă din nou energie electrică azi la ora 00.00. Apoi, momentul a fost amânat până azi la ora 14.00, iar azi am aflat că a survenit o nouă amânare, până mâine la ora 14.00, potrivit datelor Transelectrica.
Absența uității 1 din SEN se simte destul de acut, mai ales în condițiile în care avem secetă, iar aprotul hidrocentralelor este redus.
Astfel, azi la ora 12.50, importul de energie electrică era, de departe, prima sursă de eergie electrică a țării, și pe fondul unei producții mai mici din fotovoltaic, dar care este compesată de eergia eoliană, care în mod tradițional vara livrează destul de puțin.
Astfel, la ora menționată, România consuma energie electrică la peste 6.600 MW, dar producea la doar aproximativ 4.600 MW, SEN importând așadar peste 2.100 MW – datele fiind pentru producția/cosumul instantanee.
Iată datele SEN la ora 12.50