Chimcomplex a depus recent o ofertă pentru concesionarea serviciului de termoficare din Iaşi, ca parte a unui proiect amplu de dezvoltare industrială, denumit „Combinatul de Biochimie Iaşi”, informează compania printr-un raport remis, luni, Bursei de Valori Bucureşti, relatează Agerpres.
Acest proiect, aflat în faza de studii preliminare, care prevede investiţii de circa 2,2 miliarde de euro, pe o perioadă de 10 ani, face parte din strategia pe termen lung a grupului CRC de a sprijini reindustrializarea ţării, utilizând tehnologii moderne şi sustenabile.
„Participarea noastră la această licitaţie reprezintă un prim pas într-un proiect mai amplu, dedicat dezvoltării industriei chimice moderne la Iaşi. Este important să subliniem că interesul nostru nu este în domeniul termoficării per se, ci în susţinerea unui proiect industrial de anvergură. Acest proiect prevede construcţia unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă la Holboca, care va deservi noul „Combinat de Biochimie Iaşi”. Centrala va produce energie electrică şi termică pentru combinat, iar surplusul de agent termic va putea fi livrat către sistemul de termoficare al oraşului la un cost foarte mic, aproape de zero”, a declarat preşedintele Chimcomplex, Ştefan Vuza.
Potrivit acestuia, cele opt fabrici ale platformei industriale vor folosi doar tehnologii biochimice, de aici venind şi denumirea. Platformele de producţie la scară industrială vor rămâne cele de la Oneşti şi Vâlcea, iar un Centru de Cercetări se va face şi la Buzău.
„Cogenerarea va fi dedicată producţiei de energie electrică şi termică pentru noul combinat industrial, dar un procent acoperitor va fi destinat furnizării de apă caldă pentru oraş. Acest procent ne va permite să subvenţionăm costurile pentru livrarea agentului termic către oraş. Desigur, preţul final pentru cetăţeni va avea şi un cost de distribuţie, care nu este în controlul nostru. Totuşi, preţul final va fi cel mai mic preţ din România, iar Primăria nu va mai trebui să aloce bani pentru subvenţii. Este o veste bună pentru locuitorii din Iaşi, însă trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că „diavolul stă în detalii”. Ne vom confrunta probabil cu provocări pe parcursul implementării proiectului, fie din cauza unor interese divergente, fie din motive externe, dar suntem pregătiţi să le depăşim”, a adăugat Ştefan Vuza.
El a precizat că, în pregătirea acestui proiect, am avut loc întâlniri consultative cu reprezentanţi din mediul academic şi de afaceri din Iaşi, respectiv de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, şi Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, inclusiv cu academicianul Bogdan Simionescu, vicepreşedintele Academiei Române.
„Toate aceste instituţii sprijină acest proiect ambiţios, care va contribui la renaşterea industriei chimice în regiune. Estimăm că proiectul va beneficia de finanţare din fonduri de la Bruxelles, alături de fonduri proprii ale Grupului. În spatele acestui proiect stau şi argumente emoţionale – el este dedicat tuturor chimiştilor din Iaşi şi Moldova, inclusiv în memoria mamei mele, fostă chimistă la CFS Iaşi. Scopul nostru este să oferim acestor profesionişti un loc modern, dotat cu cele mai recente tehnologii, unde să-şi poată desfăşura pasiunea în beneficiul ţării”, a punctat preşedintele Chimcomplex.
Licitaţia pentru concesiunea serviciului de termoficare este în prezent în fază de evaluare.