Azomureș a oprit din nou producția de îngrășăminte. România exportă gaze

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, parte a grupului Ameropa, a sistat din nou producția, potrivit Economica.net.

Combinatul chimic Azomureș Târgu Mureș, cel mai mare producător autohton de îngrășeminte chimice pentru agricultură și cel mai mare consumator de gaze naturale din România, controlat de grupul elvețian Ameropa, are din nou activitățile oprite, începând de astăzi, potrivit informațiilor transmise de companie Economica.
Compania livrează, în schimb, marfa produsă în ultimele săptămâni și „este pregătită în orice moment de repornire”, a mai transmis producătorul care a funcționat cu sincope în ultimii ani.

Amintim că, la începutul lunii iulie 2024, Azomureș și-a reluat producția de uree după doi ani de inactivitate pe acest segment.

Din datele companiei, aceasta urma să producă  aproximativ 1.000 de tone de uree pe zi pe una dintre cele două linii ale fabricii. De asemenea, tot de atunci, combinatul a anunțat repornirea uneia dintre cele două stații de amoniac, urmând să producă la 55% din capacitate.

Combinatul și-a sistat producția în mai multe rânduri din cauza prețului la gaze coroborat cu scăderea prețurilor la îngrășăminte.

Producătorul de îngrășăminte Azomureș, cel mai mare din România, a realizat anul trecut afaceri de peste 1,8 miliarde de lei, după o scădere de 14,6% față de anul anterior și a revenit pe pierdere, arată ultima raportare financiară a companiei.

Azomureș este cel mai mare consumator de gaze naturale din România. În absența sa, România exportă acum gaze. Potrivit datelor Transgaz, în România intră 6,1 miloane de metri cubi de gaze din Bulgaria, dar ies 7,1 milioane spre Ungaria și 0,9 milioane spre Moldova. Asta în condițiile în care și înmagazinează gaze, la un nivel de 8,6 milioane de metri cubi de gaze (depozitele sunt aproape 90%) dar se și scot din depozite (2,4 milioane de metri cubi azi).

Prețul gazelor naturale tranzacționate pe piețe spot a crescut destul de mult în prima parte din august, ca urmare mai ales a temerilor că tranzitul de gaze rusești prin Ucraina se va opri anticipat, ca urmare a luptelor caee acum se poartă Rusia. Totuși, chiar dacă livrările prin punctul Sudzha, de interconexiune între rețelele rusă să ucraineană, nu s-au oprit, prețurile au rămas sus – respectiv peste 190 de lei/MWh, la Bursa Română de Mărfuri, cel mai mare preț din acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *