În ciuda eforturilor de a reduce importurile de gaz rusesc, UE a înregistrat destul de puține progrese de la oprirea livrărilor gazoductului Nord Stream, dar analiștii susțin că oprirea completă a gazului rusesc este mai degrabă o chestiune de voință politică decât de fezabilitate tehnică. UE ar putea supraviețui iernii fără gaz rusesc, dar ar trebui să reducă semnificativ cererea și să depășească problemele de reglementare, spun cei de la Oil Price, care au făcut o analiză a situației.
În ultimii doi ani, Europa s-a distanțat destul de rapid de produsele energetice rusești în semn de protest față de războiul Rusiei din Ucraina. Uniunea Europeană a impus pentru prima dată un embargo asupra importurilor de țiței din Rusia în decembrie 2022, urmat de un embargo asupra produselor petroliere (inclusiv benzină și motorină) în februarie 2023.
Între timp, importurile de gaze naturale din Rusia au scăzut de la aproximativ 450 de milioane de metri cubi pe zi (mcm/d) la sfârșitul anului 2021 la aproximativ 150 mcm/d în prezent.
Fluxurile de gaze rămase sunt împărțite între gazele naturale lichefiate (LNG), fluxurile prin conducte prin Ucraina și alte rute de conducte (în principal fluxuri prin Turcia către Bulgaria, precum și un o cantitate mică prin Belarus către Lituania).
Europa a ieșit acum din două sezoane de iarnă cu gaz din belșug în depozite, în ciuda reducerii drastice a importurilor din Rusia.
Rezervele de gaz ale Europei erau pline în proporție de aproape 60 % la sfârșitul sezonului de iarnă, în aprilie 2024, un record al continentului pentru acea dată.
La prima vedere, această performanță pare impresionantă. Cu toate acestea, ea ascunde faptul că, în aproape doi ani, continentul a făcut puține progrese în ceea ce privește reducerea livrărilor rusești, în ciuda apelurilor din partea unor națiuni de a elimina complet produsele energetice rusești, chiar dacă războiul din Ucraina nu dă semne de încetinire.
Analiștii de energie de la Standard Chartered au raportat că nu s-a înregistrat niciun progres în reducerea importurilor de la încetarea fluxurilor prin sistemul de conducte Nord Stream. Dimpotrivă, importurile europene de gaze din Rusia au crescut cu aproximativ 50% față de primul trimestru din 2023.
Recenta incursiune militară a Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia a stârnit îngrijorarea pieței cu privire la fluxurile prin Ucraina; cu toate acestea, StanChart a considerat aceste temeri exagerate. În 2019, Rusia și Ucraina au semnat un acord de tranzit prin conducte pe cinci ani pentru furnizarea de gaze naturale către Europa. Kievul a semnalat că nu va reînnoi înțelegerea atunci când acesta expiră, la 31 decembrie 2024, în timp ce comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, a indicat că executivul UE nu are „niciun interes” în a face presiuni pentru prelungirea acordului.
Gazul ucrainean reprezintă 5% din importurile totale de gaz ale UE, iar Aura Sabadus, analist principal la firma de cercetarei de piață ICIS, a declarat pentru Politico că Austria, Ungaria și Slovacia vor fi probabil cele mai afectate atunci când importurile vor fi întrerupte.
StanChart, cu toate acestea, spune că există suficientă capacitate în alte părți pentru a înlocui fluxurile de gaze prin Ucraina. Analiștii de mărfuri au subliniat că fluxurile de LNG din afara Rusiei către UE au scăzut cu circa140 mcm/d din aprilie, suficient, dacă ar fi restabilite, pentru a înlocui LNG-ul rusesc de aproape trei ori, în termeni de capacitate.
Potrivit analiștilor, eliminarea ultimelor molecule rusești din UE este mai degrabă o chestiune de voință politică, ceea ce pare să lipsească anumitor națiuni europene.
Opiniile StanChart sunt confirmate în mare măsură de constatările Bruegel, un think-tank economic cu sediul în Belgia, dar cu unele avertismente importante.
Bruegel a analizat în profunzime modul în care UE s-ar descurca dacă fluxul de gaze rusești către Europa ar fi întrerupt. Principala concluzie este că UE nu numai că ar putea trece prin iarna următoare fără gaz rusesc, dar ar putea face acest lucru fără să treacă printr-o catastrofă economică. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să se întâmple, Europa ar trebui să depășească provocări tehnice și de reglementare și, de asemenea, să își reducă cererea anuală de gaze naturale cu 10-15%, pentru că nicio cantitate de gaze din afara Rusiei nu ar fi suficientă pentru a umple suficient depozitele europene înainte de iarna următoare.
Primele sancțiuni asupra gazelor rusești
În iunie, UE a aprobat sancțiuni împotriva gazului rusesc, pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina. Potrivit președinției belgiene a UE, UE va aplica Rusiei sancțiuni fără precedent împotriva sectorului său foarte profitabil al gazului – o măsură care ar putea opri sute de milioane de euro să alimenteze fondul de război al Moscovei.
Decizia a fost luată după ce Germania și Ungaria au blocat un acord timp de mai multe săptămâni, însă pentru părți diferite ale pachetului de sancțiui.
După cum ați putea bănui, sancțiunile nu vor afecta majoritatea exporturilor de gaze naturale lichefiate (LNG) ale Rusiei către UE; în schimb, sancțiunile propuse vor împiedica țările UE să reexporte LNG rusesc după ce l-au primit și vor interzice, de asemenea, implicarea UE în viitoarele proiecte LNG din Rusia.
Sancțiunile vor interzice, de asemenea, utilizarea porturilor, a finanțării și a serviciilor UE pentru reexportarea volumelor de LNG rusesc, ceea ce înseamnă, în esență, că Rusia ar trebui să își revizuiască modelul de export de GNL.
În prezent, Rusia furnizează GNL către Asia prin Europa, Belgia, Spania și Franța fiind principalele noduri.
„Dacă nu pot face transbordări în Europa, s-ar putea să fie nevoiți să își ducă navele-cisternă din clasa de gheață pe drumuri mai lungi”, a declarat pentru Politico Laura Page, expert în gaze la firma de analiză a datelor Kpler, adăugând că Rusia Țs-ar putea să nu mai poată scoate la fel de multe încărcături din Yamal deoarece navele lor nu se mai pot întoarce la fel de repede”.
Norvegia și SUA au înlocuit Rusia ca principal furnizor de gaze al Europei: Anul trecut, Norvegia a furnizat 87,8 miliarde de metri cubi de gaz Europei, reprezentând 30,3% din totalul importurilor, în timp ce SUA au furnizat 56,2 miliarde de metri cubi de gaz, reprezentând 19,4% din total.
Citește și: