Ceva a mers totuși mai bine la Hidroelectrica în primul semestru din 2024: veniturile făcute în piața de echilibrare sunt mai mult decât duble

Totul a mers mai prost pentru Hidroelectrica în primele șase luni alea acestui an, pe fondul unei hidraulicități mai reduse. Cu o singură excepție: banii făcuți în piața de echilibrare de energie electrică.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică, controlat de stat și listat la Bursa de Valori București, a raportat un profit net de 2,7 miliarde de lei în primele șase luni ale anului, în scădere cu 32%. Producția netă de energie electrică a scăzut cu 22%, până la aproape 8,3 TWh. Veniturile înregistrate din vânzarea energiei pe piețele angro în primul semestru al anului 2024 au scăzut cu 38%. Prețul mediu angro de vânzare a energiei a fost de 441 lei/MWh pe tot primul semestru din 2024, cu 13% mai mic.

Însă, există un plus: veniturile obținute din vânzarea de energie electrică în piața de echilibrare sunt mai mult decât duble, crescând atât cantitatea de energie activată, cât și prețul. Iată ce spune compania în raportul cu rezultatele la șase luni:

“Veniturile din Echilibrare au crescut cu 123%, la 450 milioane RON înregistrate în semestrul I 2024, de la 202 milioane RON înregistrate în prima jumătate a anului 2023.

Creșterea inregistrată este determinată de creșterea cantității de energie aferente Pieței de echilibrare la 285 GWh de la 151 GWh precum și de creșterea prețului de vânzare pe Piața de echilibrare la 1.580 RON / MWh de la 1.336 RON / MWh în primul semestru al anului 2024 comparativ cu aceeași perioada a anului 2023”.

Lucrurile au stat foarte bine pentru Hidroelectrica mai ales în al doilea trimestru al anului – veniturile înregistrate în piața de echilibrare au crescut de trei ori și jumătate, de la 85 de milioane de lei acum un an, la 305 milioane de lei în trimestrul 2 din 2024.

Prețul nu a crescut foarte mult în acest al doilea trimestru – de la 1.371 la 1.602 lei/MWh, însă cantitatea de energie s-a triplat, de la 62 la 191 GWh.

“Evoluția acestor venituri din servicii prestate de Societate în calitate de Parte Responsabila cu Echilibrarea este influențată de comportamentul tuturor participanților din piață de energie electrica în ceea ce privește gestionarea dezechilibrelor.

Diminuarea preturilor înregistrate pe piață pentru dezechilibrele pozitive a avut că rezultat scăderea veniturilor din dezechilibre pozitive la nivel de Grup în primele șase luni ale anului 2024 cu 405 milioane RON fata de aceeași perioada a anului 2023. În același timp, serviciile de reducere de putere înregistrate în segmentul de producere au crescut cu 323 milioane RON fata de aceeași perioada a anului 2023”, mai arată compania.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. În plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW şi o cotă de 13,09% din piaţa de furnizare.

Citește și:

ANRE stabilește noi reguli pentru piața de echilibrare de energie electrică. Renunță la ideea plafonării prețurilor, dar anunță noi măsuri

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *