Noi întârzieri în execuția centralei Romgaz de la Iernut, care ar trebui să fi gata în decembrie, după o întârziere de 4 ani

Lucrările la centrala nouă pe gaze a Romgaz de la Iernut de 430 MW, cea mai așteptată investiție din energie, nu avansează nici acum, după încheierea noului contract cu Duro Felguera, conforn termenelor contractuale re-stabilite. Centrala ar urma să fie finalizată în decembrie 2024, cu o întârziere de 4 ani.

Romgaz vorbește în urltimul său raport cu rezultate financiare despre “întârzieri în execuția lucrărilor la noua centrală electrică de la Iernut cauzate de faptul că resursele implicate de antreprenor reprezintă un procent estimat de 70% din cele asumate prin Programul de Execuție transmis prin ofertă”. De asemenea, “contractul privind “Construire Scară de pești la nivelul barajului Centrale Termo-Electrice Iernut” este nerealizat datorită constatării situației reale din teren, rezultând încheierea unui actadițional pentru execuția unor lucrări suplimentare”, iar “finalizarea unor proceduri de achiziție a fost decalată/întârziată din diverse motive (durate mai mari pentru clarificări, contestații)”, arată Romgaz.

După mai multe dispute, contractul nou de lucrări pentru finalizarea centralei a fost semnat la finalul lunii martie a anului trecut, cu același antreprenor spaniol Duro Felguera. Termenul asumat în contract este finalul acestui an. Lucrările au re-început efectiv în august, deci acum un an.

Însă lucrurile merg destul de încet și acum. “Progresul total al execuției investiției reprezentând „Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, la finalul lunii iulie 2024, (progres compus din execuția Contractului Inițial de Lucrări + execuția Noului Contract de Lucrări) este de aproximativ 91%”, arată Romgaz.

Înainte de reluarea lucrărilor, din punct de vedere general „turnkey project” (proiectare, execuție,
instruiri, cursuri, etc.), investiția era finalizată aproximativ 80% și   din punct de vedere al execuției (execuție care face parte din investiție), lucrările erau realizate în proporție de aproximativ 65 – 70%, cu precizarea că, în calcul, au fost luate lucrările care au mai rămas de executat din ceea ce este proiectat și lucrările pentru care nu există încă proiecte

Ce ar mai fi de făcut

Pentru încadrarea în termenul de execuție este necesară executarea următoarelor lucrări/operaţii

principale:

✓ finalizare montaj mecanic, electric, instrumentaţie şi control, compresoare gaz, grupuri diesel de oprire în siguranţă şi restaurare SEN, instalaţii PSI, staţie de finisare apă demineralizată;

✓ spălări/suflări conducte;

✓ spălare chimică;

✓ teste de presiune;

✓ finalizare conexiuni cabluri + DCS (sistemul de control al proceselor);

✓ teste la rece şi la cald a echipamentelor principale;

✓ probe, first fire – turbine cu gaz;

✓ spălare cu aburi.

Din acest motiv este necesară: “organizarea şi mobilizarea exceptională a EXECUTANTULUI (DURO FELGUERA) în şantier” și “ implementarea eficientă a Planului privind accelerarea ritmului de progres al lucrărilor pentru punerea în funcțiune a CCGT Iernut la data asumată prin contractul de lucrări”, mai arată Romgaz.

Ministrul Energiei dă ca sigur termenul decembrie 2024 pentru finalizare

“Avem totul în grafic pentru centrala de la Iernut. Am discutat zilele trecute cu contractorul, firma Duro Felguera, și la început de decembrie ne pregătim să fim acolo și să marcăm în sfârșit această investiție. Vom avea finalizată o investiție extrem de importantă, care este în inima țării, în inima Sistemului Energetic Național, spunea Burduja la finalul primăverii.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale.

Centrala cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei niveluri de presiune şi două turbine cu abur. Finanţarea este asigurată parțial din Planul Naţional de Investiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *