Final. ANRE aruncă mânușa distribuitorilor de energie și gaze: le oferă o profitabilitate de 6,94%, mai puțin decât au cerut, dar și posibilitatea de a primi încă 1,5% dacă își cresc investițiile și reduc întreruperile

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare (ANRE) a aprobat o rată reglementată de rentabilitate (RRR) pentru operatorii rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor de 6,94% pentru următorii cinci ani, dar operatorii vor putea primi mai mult, în anumite condiții.

Comitetul de Reglementare a aprobat astăzi, 6 august, în unanimitate noua rată reglementată a rentabilității capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare. Aceasta este 6,94%, așa cum apăruse și în ultimul draft de reglementare. În creștere de la 6,34% cât este acum dar sub nivelul de circa 9% cerut de operatori.

“Este pentru prima data cand ANRE e a contractat un studiu al unui consultamt pentru setarea ratei regelementate de rentabilitate. Și tot pentru prima data am intrat intr-un amplu proces de dezbatere cu operatorii de distribuție , dup acest acest ordin a stat in consultare publică de doua ori, o data 20 zile, alta data zece zile. Am avut 5-6 intâlniri, individual cu operatorii cat si cu asociația ACUE”, a spus președintele ANRE, George Nicuelscu.

Totuși, operatorii rețelelor vot putea primi mai mulți bani dacă vor investi mai mult și dacă vo asigura o calitate mai bună a serviciului, aceasta fiind o noutate față de reglementările din perioadele anterioare.

“În plus față de cei 6,94%, avem criterii prin care, în funcție de nivelul de investiții pe care le vor face, operatorii de distribuție să mai primească încă un procent”, a spus șeful ANRE. Astfel, pentru tot ce investesc operatorii în rețele în plus față de planurile minime de investiții (actualmente, ele sunt de circa 1,6 miliarde de lei, pe an, pentru toți operatorii e distribuție a energiei electrice), rata reglementată va fi de 7,94%

“Răsplătim și bonificm operatorii de distribuție care au ințeles nevoia de investițiii și care chiar fac aceste investiții, este mai efficient decat a acorda un WACC (cost al capitalulului – n.red.) mai mare, existând riscul sa vedem ca apoi, la finalul perioadei, investițiile nu au crescut dar au primit o rentabilitate mărită”, a explicat Niculescu.

Totuși. va exista și o măsură coercitivă, dacă investițiile nu vor fi făcute la nivelul minim.

În plus, vot fi acordate încă 0,5 puncte procentuale operatorilor de distribuție în cazul în care se ating valori superioare ale indicatorilor de performanță ai rețelei, fiind exemplificat în acest sens indicatorul SAIDI – durata medie a întreruperilor în alimentare pentru fiecare utilizator. Practic, cine va reuși să ajungă la o durata a întreruperilor sub un anumit nivel ce va fi determinat de Autoritate va primi acel 0,5%.

“Vreau să precizez că ANRE nu este o frînă în calea investițiilor. De aceea introducem acest principiu prin care răsplătim și bonificăm operatorii de distribuție care înțeleg nevoia de investiții și care chiar fac aceste investiții”, a arătat Niculescu.

În cee ace privește impactul la consumator, pe joasă tensiune, cumulat pe 5 ani, creșterea în factură  estimată este de 50-55 de lei/MWh, adică undeva la 5 bani/kWh. Această valoare se poate modifica în funcție de nivelul investițiilor făcute de operatori.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *