BEI şi Deutsche Bank se aliază pentru a sprijini industria energiei eoliene din Europa

Banca Europeană de Investiţii (BEI) va furniza Deutsche Bank garanţii de 500 de milioane de euro pentru a ajuta creditorul să sprijine industria energiei eoliene din Europa, au anunţat miercuri cele două organizaţii şi Comisia Europeană, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Aşa numita contra-garanţie este prima dintr-o iniţiativă de cinci miliarde de euro anunţată în decembrie de BEI, pentru a majora capacitatea de energie eoliană a blocului comunitar.

Recent, Comisia Europeană a prezentat măsuri pentru a mobiliza sprijin din partea băncilor comerciale în vederea extinderii industriei energiei eoliene din Europa, pentru îndeplinirea obiectivelor climatice şi îmbunătăţirea securităţii energetice, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Contra-garanţiile sunt promise pentru a acoperi pierderile dacă firma care s-a împrumutat intră în incapacitate de plată.

Decizia BEI va permite Deutsche Bank să-şi înfiinţeze un portofoliu de până la un miliard de euro pentru a acorda garanţii pentru investiţii în reţele şi generarea de energie eoliană.

Acest portofoliu ar urma să adauge investiţii de până la opt miliarde de euro de către persoane fizice şi juridice, au anunţat cele două organizaţii şi Comisia Europeană.

Iniţiativa BEI de cinci miliarde de euro ar putea sprijini construirea de capacitate nouă de energie eoliană de 32 gigawaţi (GW), contribuind la îndeplinirea obiectivului UE de a avea capacitate nouă de 117 GW până în 2030.

1 Comment

  1. Acești bani – mă refer la cele cinci miliarde – ar fi trebuit alocate cu cel puțin șapte, opt ani în urmă pentru a putea vedea azi rezultatele și mai ales pentru ca UE să fie independentă de gazele rusești. Cel mai bine ar fi fost dacă acești bani erau eliberați, imediat după ce Crimea a fost anexată de Rusia. Acest lucru ar fi permis UE, să aplice sancțiuni mult mai drastice și mult mai devreme, legate de gaze. Nu mai spun de reducerea prețului energiei electrice, care ar fi ajutat firmele de pe ”orizontală” să supraviețuiască. Evident prețul oțelului și celorlalte materiale de construcții, erau altele. Eu spun de când a început războiul în Ucraina că, tot de atunci, a început un și război energetic mondial. Citeam de curând despre intenția Chinei de a-și dubla capacitatea de producție din surse eoliene și fotovoltaice. Asta înseamnă că dependența UE de gazele rusești, a fost înlocuită cu dependența de panourile fotovoltaice chinezești. Un al doilea aspect deosebit de important, este deficitul de forță de muncă imens al tuturor țărilor UE. Nu mai spun inflație, îmbătrânirea populației și reducerea sa. Soluția pentru întinerirea populației și eventual menținerea numărului de locuitori în țările UE, nu este acceptarea tuturor emigranților și ținerea lor ”în puf” pe spatele contribuabililor. Ci acceptarea emigranților care vor să muncească și / sau să învețe. Părerea mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *