În condițiile în care Ucraina, țară afectată de agresiunea rusă, importă zi de zi energie electrică din zona de est a Europei, inclusiv din România, ceea ce poate pune presiune pe prețurile din zonă, l-am întrebat pe ministrul Energiei despre această situație.
Iată ce a spus Sebastian Burduja:
″Nu este o cantitate, totuși, atât de mare, din ceea ce am discutat astăzi, pentru că am pus exact această întrebare. Dar, în măsura în care vom putea să vă împărtășim exact datele, în măsura în care voi putea să vă împărtășesc aceste date, – și știți că mă caracterizează transparența și o voi face – cu siguranță că în Ucraina există o cerere foarte mare de energie electrică, pentru că ei au fost, din păcate, ținta atacurilor Federației Ruse, cu predilecție pe infrastructura energetică.
Și atunci sigur că mizează pe vecinii lor să îi ajute, cu cât pot. E adevărat, de exemplu, că pe vârful de consum de seară, când și prețurile sunt foarte mari, din ceea ce am înțeles, ei au ales chiar să mai deconecteze din consumatori și să nu importe chiar tot necesarul de energie. Și este decizia lor comercială″, a răspuns Burduja, după ședința de ieri a Comitetului ministerial pentru sectorul energetic.
Amintim că o capacitate de generare de 9.000 MW din Ucraina nu poate fi folosită pentru că a fost distrusă de atacurile rusești. În aceste condiții, inclusiv pe fondul vremii caniculare, Ucraina importă zilnic energie electrică din zonă, inclusiv sub forma ajutorului de avarie, din România, Ungaria, Slovacia și Polonia. Importurile au crescut foarte mult în acest an, și ajung la puteri orare de 1.500 MW dar tot nu este de ajuns și pe teritoriul țării sunt deconectări programate ale consumatorilor, pentru câteva ore pe zi.
Într-o singură lună, Ucraina a importat 850 GWh de electricitate, cu 6% mai mult decât tot anul trecut, iar mai mult de jumătate din această cantitate a venit din Ungaria și România.