Sistemul energetic s-a transformat fundamental, iar în prezent este mai flexibil, mai accesibil şi mai orientat către protecţia consumatorului, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, la evenimentul de marcare a 25 de ani de activitate a ANRE.
„Din 2024 avem un număr impresionant de participanţi la piaţă, fie că vorbim de furnizori sau de producători, lucru care ne indică că piaţa românească este una consolidată în momentul de faţă. Sistemul energetic s-a transformat fundamental. Este mai flexibil, mai accesibil şi mai orientat către protecţia consumatorului. Acum 25 de ani, noi nu ne-am fi putut imagina că un consumator casnic îşi poate produce energia de care are nevoie şi să-şi livreze surplusul în reţelele de distribuţie. Iată că astăzi acest lucru nu doar că este posibil, dar acest fenomen atinge valori impresionante, pentru că vorbim de un număr de prosumatori de aproximativ 137.000 cu o capacitate instalată totală de 1.774 de megawaţi”, a spus George Niculescu, relatează Agerpres..
Acesta a afirmat că orice investitor serios care respectă cerinţele de licenţiere impuse de ANRE nu va întâmpina bariere la intrarea pe pieţele de energie, pentru că accesul se face transparent şi fără discriminare.
De asemenea, Niculescu a menţionat că există un apetit crescut al investitorilor de a dezvolta capacităţi energetice în România. De aceea comitetul de reglementare din cadrul Autorităţii se întâlneşte săptămânal, pentru a face faţă valului de cereri de autorizaţie de înfiinţare şi de licenţă de producere şi pentru a veni în sprijinul investitorilor şi în cel al consumatorului.
„Nu suntem aici să discutăm doar despre trecut. Poate că astăzi, mai mult decât oricând, ne interesează viitorul. De aceea, vreau să vă anunţ faptul că Autoritatea va colabora cu universităţile din România şi va desfăşura programe de internship. Vom semna în curând un protocol de colaborare cu Universitatea Politehnică, şi vreau să mulţumesc pentru deschidere, pentru că trebuie să contribuim la formarea specialiştilor de mâine din sistemul energetic care vor activa în acest sector. Ne dorim cu toţii un sector energetic performant, matur şi nu putem atinge performanţa în acest domeniu decât prin oameni bine pregătiţi. Vom continua să reglementăm cu uşile deschise, vom continua să fim un partener onest pentru orice antreprenor serios care doreşte să investească în sectorul de energie, fie român sau străin. Am eliminat şi vom continua să eliminăm elemente ce ţin de birocraţie şi vom continua să îmbunătăţim reglementările astfel încât sectorul energetic românesc să devină şi mai atractiv. Responsabilitatea este cuvântul de ordine când vorbim despre reglementări”, a spus preşedintele ANRE.
În opinia sa, activitatea Autorităţii de reglementare nu trebuie să fie una spectaculoasă, însă trebuie să fie caracterizată de responsabilitate şi de profesionalism şi trebuie să fie partea transformărilor care se întâmplă în sectorul energetic.
„Atunci când ne imaginăm sectorul energetic românesc de mâine, luăm în calcul factori interni, dar şi noile realităţi geopolitice. ANRE are un rol major în consolidarea securităţii energetice a României. Acţiunile curajoase din ultimii ani fac ca România să fie astăzi un model de dezvoltare şi de bună practică în regiune. Vom consolida şi vom extinde acest rol. Evident, nu există un sistem de reglementare perfect, putem avea oricând evenimente neprevăzute, generate la nivel global, european sau regional. Avem însă instituţii puternice care acţionează în interesul consumatorilor. La ANRE am dezvoltat un sistem de reglementare eficient şi comunicăm permanent cu toţi participanţii din piaţă, dar şi cu entităţile care au un rol în funcţionarea şi dezvoltarea sistemului energetic”, a afirmat George Niculescu.
Şeful ANRE a menţionat că prioritatea instituţiei rămâne, ca şi până acum, protecţia consumatorului de energie din România.
Sistemul energetic național s-a transformat atât de mult încât capacitatea de sticare a prosumatorilor este cam același lucru cu puterea ce poate fi extrasă din baterii.
Oamenii ăștia habar nu au pe ce lume trăiesc și inevitabil sistemul energetic național va avea de suferit asta dacă nu ajungem să stingem lumina.