Grupul austriac de petrol și gaze OMV a declarat marți că modificările legislative din Europa de Est vor afecta câștigurile din al doilea trimestru din afacerea sa cu energetie, iar divizia sa de produse chimice a fost afectată de efectele negative ale deținerii stocurilor.
Modificările legislative care au intrat în vigoare în aprilie și o întrerupere planificată a centralei electrice Brazi din România vor avea un impact negativ semnificativ asupra rezultatului operațional al OMV în trimestrul aprilie-iunie, a anunțat OMV, potrivit Reuters.
Rezultatul operațional (Clean CCS) se bazează pe costul curent al aprovizionării și exclude elementele excepționale și câștigurile și pierderile pe termen scurt din deținerea stocurilor de energie.
OMV, care va raporta rezultatele celui de-al doilea trimestru la 31 iulie, a declarat că efectele de inventar vor avea un impact negativ de aproximativ două cifre – în milioane de euro pentru divizia sa chimică în această perioadă, comparativ cu primele trei luni ale anului 2024.
„În general, acesta a fost un trimestru mixt pentru grup. Producția mai mică, pierderile din deținerea stocurilor, marjele mai mici de rafinare și efectele lucrărilor de mentrenanță au fost compensate de prețurile mai mari la hidrocarburi, de marjele mai bune din comercializarea produselor chimice și a combustibililor”, au scris analiștii de la Erste Group Research într-o notă.
Acțiunile firmei cu sediul la Viena au scăzut cu 1,4% în primele ședințe de tranzacționare.
Prețurile medii ale energiei au continuat să crească în trimestrul al doilea, a a arătat OMV, prețul mediu realizat al țițeiului crescând cu 2,5% față de cele trei luni anterioare, la 81,5 dolari pe baril, iar cel al gazelor naturale a crescut cu 5,9%, la 23,2 euro pe MWh.
Luna trecută, OMV și-a majorat estimările privind profitul și fluxul de numerar pentru 2030, citând un mediu de piață mai bun pentru petrol, gaze naturale și marjele de rafinare.
OMV este acționarul majoritar al Petrom. De la 1 aprilie a scăzut prețul cu care producătorii români de gaze sunt obligați să vândă gazele din producția internă pentru consumul populației și al producătorilor de energie termică pentru consumul populației.
Citește și:
Producţia de hidrocarburi a Petrom a scăzut uşor, în trimestrul 2 din 2024