SAPE a inaugurat parcul fotovoltaic de 5 MW Dârvari. Burduja: “E un proiect – simbol”

Primul parc fotovoltaic realizat de o companie de stat cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost inaugurat, vineri, în satul Dârvari, comuna Valea Călugărească, judeţul Prahova, în prezenţa ministrul Energiei, Sebastian Burduja, scrie Agerpres.

„Astăzi vorbim de un parc fotovoltaic de cinci megawaţi. Pentru prietenii din presă, ştiu că sunteţi obişnuiţi să scrieţi despre zeci sau sute de megawaţi, dar de ce este un proiect simbol pentru noi şi pentru echipa SAPE şi pentru România: este primul proiect din PNRR care se închide, deci are finalizare, începe să producă energie verde pentru România. Este un proiect care include o componentă de stocare de un megawatt, aşa cum ne dorim să vedem la cât mai multe proiecte din sistemul energetic naţional, şi prin prisma a ceea ce se întâmplă pe piaţa de echilibrare în această perioadă, vedem cât de importantă este stocarea”, a menţionat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a subliniat că, în opinia sa, acest proiect este o premieră.

„Aveţi astăzi, aici, o premieră, Tarniţa este altă premieră, aţi depus şi proiect pe hidrogen, dacă nu va fi finanţat pe PNRR, cu siguranţă veţi avea oportunitatea să-l finanţaţi din Fondul pentru Modernizare şi CET Titan, o premieră pentru că e un CET construit de la zero după foarte mulţi ani, în Bucureşti şi la ultimele standarde. Despre SAPE am numai cuvinte bune de spus, cred că e o companie importantă a Ministerului nostru şi o companie care începe să se specializeze în premiere”, a adăugat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit SAPE, valoarea totală a proiectului este de peste 28,9 milioane de lei, fără TVA, din care 7,46 milioane lei, fără TVA, reprezintă fonduri nerambursabile din PNRR. Aceasta este prima investiţie realizată din fonduri PNRR a unei companii energetice deţinută de statul român.

SAPE mai deţine două parcuri eoliene, CEE Horia (judeţul Constanţa), cu o capacitate de 7,5 MW, şi CEE Curcubăta (judeţul Alba), cu o capacitate de 15 MW.

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie SA (SAPE) s-a înfiinţat în anul 2013, prin divizarea parţială a SC Electrica SA. SAPE a preluat toate drepturile şi obligaţiile din contractele de privatizare ale fostelor companii Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova, Electrica Oltenia şi Electrica Muntenia Sud.

Cele mai importante participaţii ale SAPE, în prezent, sunt Titan Power (67,3%), Indra Soluciones Tecnologias de la Informacion România (49%), PPC Energie (37%), Reţele Electrice Dobrogea (24,9%), Reţele Electrice Banat (24,87%), Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (20%), PPC Energie Muntenia (10%) şi Reţele Electrice Muntenia (10%). SAPE SA are un capital social în valoare de 868,5 milioane de lei, împărţit pe acţiuni nominative, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare. Acţionar unic al SAPE este statul român prin Ministerul Energiei.AGERPRES/(AS – autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *