OMV Petrom, cea mai mare companie energtică din Europa de Sud-Est anunță o ajustare a strategiei sale până în 2030, cu o creștere a țintelor de energie regenerabilă, combustibili sustenabili și electromobilitate
Petrom estimează acum o capacitate instalată în regenerabil de 2.500 MW la nivelul anului 2030, pe care a va instala inclusiv prin parteneriate. “Energie electrică din surse regenerabile: portfoliul actual de proiecte de energie solară și eoliană depășește ținta inițială propusă pentru 2030, de peste 1 GW. Compania vizează acum o capacitate de aproximativ 2,5 GW de energie electrică din surse regenerabile până în 2030, inclusiv din partneriate. Aceasta se traduce într-o producție electrică netă anuală de ~4,7 TWh, din care 2,4 TWh net pentru OMV Petrom de atins până în 2030”, arată compania într-o prezentare transmisă Bursei de Valori București.
De asemenea, compania anunță o accelerare a proiectelor “verzi” din domeniul carburanților., dar cu ajustare a componentei de biocarburanți. “Combustibili sustenabili: Compania a anunțat recent decizia finală de investiție pentru o nouă instalație de producție de combustibili sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină din surse regenerabile (HVO) la rafinăria Petrobrazi, împreună cu două unități de producție de hidrogen verde, ce va fi utilizat în producția de biocombustibili.
Pe baza capacității SAF/HVO de 250 mii tone/an, OMV Petrom urmează să devină primul mare producător de combustibili sustenabili din regiune până în 2028. Utilizând fonduri UE nerambursabile, OMV Petrom și-a accelerat proiectele de hidrogen verde în Petrobrazi, cu scopul de a ajunge la o capacitate de 100 MW până în 2030. În ceea ce privește biocombustibilii în general, ne-am ajustat ritmul față de planul nostru inițial de a ajunge la 600 mii tone/an producție până în 2030, iar acum ne așteptăm să producem 300 mii tone/an, reflectând nivelul de maturitate a tehnologiei și evoluțiile pieței.
Pe sengmentul de stații de alimentare a vehiculelor electrie, compania, care ar urma să dețină o rețea de 1.000 de puncte de încărcare până la finalul anului, are acum în plan o rețea de 5.000 de puncte de încărcare pînă în 2030. “Electro-mobilitate: După achiziționarea rețelei Renovatio, OMV Petrom este pe cale să-și atingă ambiția de aproximativ 1.000 de puncte de încărcare până la sfârșitul anului, poziționându-se ca un jucător foarte important în electro-mobilitate. Compania își propune acum să aibă mai mult de 5.000 de puncte de încărcare până în 2030 și să devină, astfel, cel mai mare furnizor de servicii de electro-mobilitate în România”, se mai arată în perezentarea companiei.
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cuamănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.