Al doilea parc fotovoltaic uriaș al PPC din vestul țării, de 360 MW, la avizare finală la ANRE, primul a obținut-o săptămâna trecută

Al doilea mare proiect de parc fotovoltaic dezvoltat de PPC în Arad, preluat odată cu achiziția afacerilor Enel din România, urmează să obțină autorizația de înființare în această săptămână. Primul a primit-o săptămâna trecută. Astfel, la finalul anului viitor, PPC ar urma să aibă operaționali peste 600 MWp în fotovoltaic în Arad.

“Proiect de decizie și raport privind acordarea Autorizaţiei de înfiinţare solicitate de societatea SOLAS ELECTRICITY SRL pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) Nădab 1”.

Acesta este unul dintre proiectele care va intra la avizare în ședința Comitetului de Reglementare a Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care va avea loc pe 19 iunie. În general, proiectele de pe listă obțin avizarea.

La momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice deci cel mai probabil acest proiect va fi unul dintre cele care se va finaliza și va produce energie electrică.

Solas Electricity este deținută de PPC Renewables SRL, și a fost preluată de greci de la Enel Green Power, odată cu achiziția tuturor afacerilor Enel din România. Firma dezvoltă un proiect fotovoltaic de mari dimensiuni în județul Arad, Nădab 1, de 363 MW. Proiectul a primit aviz tehnic de racordare (ATR) în 5 august 2022, iar în 4 august 2023 (deci ultima zi de valabilitate a ATR) a fost semnat și contractul de racordare. Termenul estimat de punere în funcțiune este 31 decembrie 2025.

Este al doilea mare proiect al PPC pe zona fotovoltaică din județul Arad care intră la avizare finală la ANRE în această lună. Astfel, săptămâna trecută, Comitetul de Reglementare a acordat autorizația de înnfințare solicitate de societatea DARA SOLAR INVESTMENT SRL pentru realizarea centralei electrice Fotovoltaice Nădab 2. Firma este controlată tot de PPC Renewables și dezvoltă un parc fotovoltaic de 302 MW. Și acest parc ar urma să fie finalizat la sfâtșitul anului viitor.

Capacitățile de producție de energie din surse regenerabile ale grupului PPC vor ajunge la un nivel de aproape 2 GW în România, ca urmare a creșterii investițiilor la niveluri fără precedent, potrivit planului anunțat de PPC în luna ianuarie. Astfel, în următorii trei ani vor fi puse în funcțiune capacități în regenerabil cu o capacitate însumată de 1,3 GW, mai mult decât dublu față de nivelul atins în ultimii 15 ani de companiile preluate în România, mai aratăta atunci compania. La începutul anului, PPC avea un portofoliu de 600 MW instalați în regenerabile în România

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *