Sorin Elisei, director Ministerul Energiei:  Gazele naturale ne ajută să depășim obstacolele tranziției INTERVIU VIDEO

Securitatea energetică reprezintă o problemă europeană, apărută în contextul războiului din Ucraina. Pe de altă parte, sectorul energetic este modelat și de ambițiile interne ale UE, de scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră.  Una dintre soluții vine de la Marea Neagră, prin proiectul de exploatare a gazelor naturale Neptun Deep

Cea mai recentă ediție a emisiunii NOUA ECONOMIE, moderată de Adrian Măniuțiu și Daniel Apostol, Director General al Federației Patronale Petrol și Gaze, a avut drept teme de discuție rolul gazelor naturale în contextul geopolitic actual și contribuția României la securitatea energetică a UE, prin dezvoltarea proiectului Neptun Deep.

Dialogul cu Sorin Elisei, Director General în Ministerul Energiei, a avut loc în jurul rolului pe care gazele naturale îl au în aprovizionarea cu energie a UE și modul în care România își poate asigura propria tranziție energetică și poate deveni un pilon de stabilitate.

Gazele românești, atât cele de pe uscat, cât și cele din Marea Neagră, sunt una dintre cele mai importante atuuri ale României și reprezintă o susținere importantă pentru aprovizionarea țării. De asemenea, gazele naturale sunt compatibile sau chiar susțin noi tehnologii, cum ar fi hidrogenul, biogazul și biometanul. De aceea, resursele românești reprezintă un vector important pentru tranziția energetică, coexistând cu resursele regenerabile.

Unul dintre aspectele cel mai importante este că Marea Neagră este un proiect matur, aproape de momentul startului și, implicit, de demonstrare a beneficiilor.

Iată interviul video:

„Pentru România, gazele din Marea Neagră sunt esențiale în acest proces de tranziție pentru a înlocui centralele care produc curent electric pe bază de cărbune.”

Sorin Elisei – Director General, Ministerul Energiei

NOUA ECONOMIE reprezintă o serie de dialoguri cu specialiști din sectorul energetic, din cadrul Autorităților și Ministerelor, privitoare la transformările declanșate la tranziția energetică. Este de vorba de schimbări de ordin tehnologic, dar și de ordin economic, de impunerea unor standarde de mediu mai ridicate și mai costisitoare, de posibilitatea sau imposibilitatea de a menține competitivitatea anumitor ramuri industriale. Toate acestea sunt aduse în atenția publicului de către Adrian Măniuțiu și invitații săi, într-o serie ce dorește să informeze, să educe și să dărâme mituri, pentru o tranziție mai ușor de înțeles, de acceptat și de străbătut de către cetățenii României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *